دوره 55، شماره 1 و 2 - ( 1-1376 )                   جلد 55 شماره 1 و 2 صفحات 39-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltanzadeh A, Javadian M. Botulinum toxin for treatment of blepharospasm and hemifacial spasm. Tehran Univ Med J 1997; 55 (1 and 2) :34-39
سلطان زاده اکبر، جوادیان احمد. کاربرد سم بوتولینوم و نتایج آن در درمان اسپاسم های پلکی (بلفارواسپاسم) و اسپاسم نیمه صورت در 36 بیمار. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1376; 55 (1 و 2) :34-39

سم بوتولینوم یکی از قویترین سموم می باشد که از کلستریدیوم بوتولینوم تولید می گردد. عارضه بسیار مهم این باکتری در انسان بیماری بوتولیسم می باشد. در سالهای اخیر سم بوتولینوم تیپ A را به صورت آمپولهای تزریقی تهیه نموده اند که جهت درمان دیستونیها بویژه بلفارواسپاسم و همی فاسیال اسپاسم بکار می برند. مکانیسم اثر این سم بلوک نمودن پیوندگاه عصبی عضلانی به طریق جلوگیری از آزاد شدن استیل کولین می باشد. در این مقاله 36 بیمار (22 مرد و 14 مورد زن) مورد تزریق این دارو قرار گرفتند. 85 تا 90 درصد بیماران علیرغم فلج شدن موقتی پلک و صورت، از نتایج تزریق بسیار راضی بودند. بیمارانی که در اسپاسم پلکی مورد تزریق واقع شدند 17 نفر و همی فاسیال اسپاسم 19 نفر بودند. عوارض مهم در بیماران عبارت بود از افتادگی پلکها، فلج نیمه صورت، سوزش دهان و کبودی محل تزریق، نتایج مطالعه نشان داد که اکثر بیماران راضی بودند و دریافت این داروی تزریقی را بر مصرف خوراکی سایر داروها ترجیح می داد.