دوره 54، شماره 1 - ( 1-1375 )                   جلد 54 شماره 1 صفحات 46-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltan Dallal M, Chitsaz M. Prevalence of Yersinia Enterocolitis in pediatric dysentery. Tehran Univ Med J 1996; 54 (1) :42-46
سلطان دلال محمدمهدی، چیت ساز محسن. شیوع آنتروکولیت یرسینیایی در دیسانتری کودکان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1375; 54 (1) :42-46

یرسینیا آنتروکولیتیکا طیف وسیعی از بیماری های انسانی را باعث می شود که گاستروآنتریت بعنوان وسیعترین تظاهر آن می باشد. دیگر بیماری ها و سندرم های کلینیکی عبارتند از: سپتی سمی، لنفادنیت مزانتریک، آپاندیسیت، فارنژیت اگزوداتیو، آرتریت واکنشی، اریتم ندوزوم و بندرت سندرم رایتر. در بسیاری از کشورهای اروپای غربی اسکاندیناوی، آمریکای شمالی، استرالیا و ژاپن نقش یرسینیا آنتروکولیتیکا بویژه سروتیپ های 3، 8، 9 در بیماری های انسانی بخوبی به اثبات رسیده است. باتوجه به پیشرفت های زیادی که در زمینه جداسازی یرسینیا آنتروکولیتیکا از مدفوع و نمونه های محیطی در ده سال اخیر به عمل آمده است و گزارش رسمی تنها یک مورد مستند ایزولاسیون یرسینیا آنتروکولیتیکا در ایران در سال 1977، تصمیم گرفتیم که طی یک دوره 5 ماهه، 300 نمونه مدفوع را مورد آزمایش قرار دهیم. در این روش سین (CIN) آگار بعنوان یک محیط اختصاصی و محیط مک کانگی آگار بعنوان یک محیط کلاسیک و همچنین تکنیک غنی سازی توسط سرما (Cold enrichment) در تامپون فسفات (PBS) با (pH=7.8) استفاده شد. همچنین برای تعیین اهمیت آنتروکولیتیکا اقدام به جداسازی سایر پاتوژن های روده ای نظیر سالمونلا، شیگلا و اشریشیاکلی آنتروپاتوژنیک نمودیم. نتایج بدست آمده بترتیب فراوانی بشرح زیر می باشند: اشریشیاکلی آنتروپاتوژن 17 سویه (5.66%)، شیگلا 9 سویه (3%)، یرسینیا آنتروکولیتیکا 8 سویه (2.66%)، سالمونلا 6 سویه (2%).