Mohammadzadeh M, Mobasheri H. The effects of cell phone electromagnetic fields on the behavior of single OmpF nanochannel forming protein: a practical approach. Tehran Univ Med J 2013; 71 (2) :79-89
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-22-fa.html
محمدزاده مهدی، مباشری حمید. اثرات میدان الکترومغناطیسی تلفن همراه بر عملکرد تک نانوکانال پروتیینی OmpF: یک رویکرد تجربی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1392; 71 (2) :79-89
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-22-fa.html
1- گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه ارومیه ، m.mohamadzade@urmia.ac.ir
2- مرکز پژوهشی زیست مواد دانشگاه تهران
چکیده: (7932 مشاهده)
زمینه و هدف: در سالهای اخیر با پیشرفت چشمگیر در سیستمهای مخابراتی و ارتباطی، خطرات احتمالی امواج ناشی از تلفن همراه بر روی انسانها، یکی از نگرانیهای جدی جوامع در حال رشد و مدرن بشری به حساب میآید. لذا مطالعه اثرات امواج الکترومغناطیسی روی پروتیینها به ویژه کانالهای غشایی که مسئول حفظ شرایط فیزیکی و شیمیایی سلولی و انتقال پیام میباشند، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این بررسی اثرات میدانهای الکترومغناطیسی تلفن همراه روی عملکردهای بیوفیزیکی کانال OmpF جداشده از اشرشیاکولی (E.Coli) در غشای دو لایه لیپیدی مسطح در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت.
روش بررسی: برای این منظور دینامیک کانال OmpF به صورت منفرد با استفاده از روش مونتال- مولر در غشای دو لایه لیپیدی مسطح بررسی گردید. سپس جریانهای یونی عبوری (پیکوآمپر) از کانال، اندازه رسانایی، حساسیت به پتانسیل غشا و رفتار و الگوی باز و بسته شدن آن در بازههای زمانی در حد میکروثانیه، به صورت همزمان با تکنیک ولتاژ کلامپ اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج نشان میدهد میدان الکترومغناطیس ناشی از تلفن همراه بر حساسیت کانال OmpF به پتانسیل غشا، باز و بسته شدن و تعداد ساختارهای حد واسط آن تاثیر معنیداری گذاشته، درحالیکه بر رسانایی آن تاثیری نداشته است. با حذف میدان الکترومغناطیس، کانال بهسرعت در محدودهی زمانی میلیثانیه یا کمتر به حالت اولیه بازگشت.
نتیجهگیری: بر اساس یافتهها امواج ساطعشده از تلفن همراه روی عملکردهای زیستی کانال منفرد و میزان باز یا بسته بودن آن تاثیر معنیداری داشته و لازم است رویکرد استفاده از فانتوم در شناسایی اثرات منفی میدانها بازنگری گردد.