زمینه و هدف: چاقی هم اکنون تبدیل به یک اپیدمی جهانی شده است. مقادیر دو هورمون ادیپونکتین و لپتین که عمدتاً از بافت چربی ترشح میشوند و از آنها به عنوان ادیپوکاین نام برده میشود، به هنگام چاقی تغییر میکنند. این تغییرات شامل کاهش در سطوح ادیپونکتین و افزایش لپتین است. ادیپونکتین اثرات ضد التهابی، ضد تصلب شرایینی و ضد مقاومت به انسولین دارد و افزایش مقادیر لپتین در بیماران قلبی و دیابتی دیده شده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تمرین هوازی بر مقادیر هورمونی ادیپوکاینهای پلاسما بود.
روش بررسی: 30 مرد میانسال سالم به عنوان آزمودنی انتخاب و بر اساس درصد چربیشان به دو گروه همگن تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته و چهار جلسه در هفته بهصورت روز در میان به اجرای تمرینات هوازی با شدت 80-60 درصد ضربان قلب بیشینه پرداختند و گروه کنترل در این مدت بدون تمرین بود. قبل و بعد از اجرای برنامه تمرینی از همه آزمودنیها نمونهگیری خونی به عمل آمد و مقادیر ادیپوکاین نمونهها اندازهگیری شد.
یافتهها: مقادیر ادیپونکتین پلاسما در گروه تجربی افزایش و لپتین پلاسما کاهش معنیداری نشان داد (به ترتیب 001/0P≤ و 042/0P≤). همچنین کاهش درصد چربی در گروه تجربی (001/0P<) با تغییرات هورمون ادیپونکتین رابطه معکوس (001/0P<) و با لپتین رابطه مستقیم داشت (008/0P<).
نتیجهگیری: در مردان میانسال سالم تمرین هوازی موجب کاهش درصد چربی و بهبود سطوح ادیپوکاینهای پلاسما شد و میتوان از آن به عنوان راهبردی عملی در جهت مبارزه با چاقی و بیماریهای ناشی از آن استفاده نمود.