چکیده: (14504 مشاهده)
در تاریخ 17/4/43 مرد 32 ساله کشاورزی بعلت تنگی نفس در بخش 1 پزشکی بیمارستان رازی بستری می شود و در معاینه بالینی علائم قلب ریوی با تغییر شکل انگشتان دست و پا و سیانوز شدید مشهود می گردد. آزمایشهای پاراکلینیکی به قرار ذیل بودند:
گلبول قرمز 61000000 ، گلبول سفید 8200 ، هموگلوبین 15 گرم ، هماتوکریت 69% سدیمانتایسیون 6 میلیمتر جیوه در ساعت اول. Ca خون 120 میلی گرم در لیتر ، فسفر 40 میلی گرم در لیتر تست سالکویچ +++ ، آلکالن فسفاتازه واحد بود انسکی، در رادیوگرافی از ریتین سرتاسر ریه ها بطور یکنواخت تاریک و فقط قسمت فوقانی آن دیده می شود و سایه قلب و مدیاستن کاملاً در زیر آن مخفی شده اند. در رادیوگرافی کلیه ها سنگ کلیه چپ مشهود است بیوپسی از ریه با برنکوسکوپی میکرولی تیاز ریه را نشان داد. در آزمون های فیزیولوژیانی حجم ریوی محدود، حجم باقیمانده افزایش یافته، تهویه ریوی نیز زیاد شده بود. حداکثر ظرفیت تنفسی کاهش یافته و اکسیژن خون نیز دچار کمبود گردیده و همه این عوارض مؤید این هستند که ضایعات بیمار از نوع تقلیلی (1) است.
میکرولی تیاز ریوی نادری است که در آن بیماری ذرات آهکی (کالسیفیه). متورق در داخل حبابهای سرتاسر ریه تولید می گردد بدون اینکه در وجود بیمار اختلالی در متابولیسم کلسیم و فسفر در کار باشد. علل و اسباب آن نامعلوم و تنها علائم رادیولوژیائی که نسبت به علائم بالینی واضح تر است برای تشخیص کافی است. بیوپسی از ریه وجود اجسام پوست در پوست داخل آلوئولی نشان می دهد. نتایج آزمون های ریوی با موارد مؤلفین قبلی مقایسه شده است.
علائم بالینی در ابتدای امر بسیار مختصر و منحصر به تنگی نفس و وجود رالهای مرطوب در قاعده ریه ها است و به تدریج که بیماری پیش می رود علائم قلب ریوی، نارسائی قلب، پولی سیتمی ثانوی همراه با تغییر شکل انگشتان و قفسه صدری پیدا می شود و در بیماران به علت نارسائی قلب و یا عفونت ریوی ثانوی در معرض خطرند. درمان اتیولوژیائی وجود ندارد. درمان نارسائی قلب و عفونت ثانوی در صورت لزوم وجود دارد.
توضیح - نظر به اینکه چنانکه در ابتدای این مقاله گفته شد وضع رادیولوژیائی ریه در میکرولی تیاز بصورتی است که از همان نظر اول تشخیص را روشن می سازد به این جهت عمدتاً از ورود در تشخیص افتراقی بخصوص تشخیص افتراقی رادیولوژیائی خودداری کردیم.