دوره 68، شماره 12 - ( 12-1389 )                   جلد 68 شماره 12 صفحات 698-691 | برگشت به فهرست نسخه ها

F K, V N, A T, N D, P N. Inhibitiory properties of cytoplasmic extract of Lactobacilli isolated from common carp intestine on human chronic myelocytic leukemia K562 cell line: an in vitro study. Tehran Univ Med J 2011; 68 (12) :691-698
کبیری فهیمه، نجاتی وحید، توکمه‌چی امیر، دلیرژ نوروز، نیک‌بخش پویان. مهار رشد رده سرطانی K562 لوسمی میلوییدی مزمن انسان با استفاده از عصاره سیتوپلاسمی لاکتوباسیلوس‌های جدا شده از روده ماهی کپور معمولی در شرایط آزمایشگاهی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (12) :691-698

1- پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. گروه بافت‌شناسی و جنین‌شناسی، دانشکده علوم دانشگاه ارومیه
2- گروه بافت شناسی، زیست شناسی دانشگاه ارومیه
3- گروه میکروبیولوژی، پاتوبیولوژی و کنترل کیفی، پژوهشکده آرتمیا و جانوران آبزی دانشگاه ارومیه ، atokmachi@gmail.com
4- گروه ایمونولوژی میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه
5- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه
زمینه و هدف: لاکتوباسیلوس‌ها از نظر ژنتیکی شامل گروه متنوعی از باکتری‌های تولید کننده اسید لاکتیک هستند که به دلیل داشتن ویژگی‌هایی مانند اثرات ضد توموری، کمک به تعادل فلور میکروبی روده، تولید ترکیبات ضد میکروبی، تحریک سیستم ایمنی میزبان و غیره تحت عنوان پروبیوتیک معرفی شده‌اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره سیتوپلاسمی و دیواره سلولی لاکتوباسیلوس‌های جدا شده از روده ماهی کپور معمولی بر رده سرطانیK562  (سرطان سلول‌های میلوییدی خون انسان) می‌باشد.

روش بررسی: برای این منظور محتویات روده 115 قطعه ماهی کپور معمولی پس از صید از منابع آبی مختلف آذربایجان غربی از نظر وجود باکتری‌های لاکتوباسیلوس بررسی شد. پس از جداسازی، شناسایی به کمک روش‌های معمولی و مولکولی باکتری شناسی انجام و عصاره سیتوپلاسمی و دیواره سلولی آن‌ها به طور جداگانه تهیه شد. برای مطالعه تاثیر عصاره‌ها بر سلول‌های سرطانی K562 از روش رنگ سنجی (MTT) 3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-Diphenyltetrazolium Bromide ‌استفاده شد.

یافته‌ها: بر اساس یافته‌های این مطالعه عصاره‌های سیتوپلاسمی لاکتوباسیلوس‌های جدا شده از روده ماهی کپور معمولی قادر است به طور معنی‌داری رشد سلول‌های سرطانی را مهار سازد. در این ارتباط عصاره سیتوپلاسمی دو باکتری Lactobacillus paracasei و Lactobacillus casei در غلظت موثره µg/ml33/83 به ترتیب با 56/66 و 28/54 درصد دارای بیشترین قدرت سلول‌کشی بودند. از طرف دیگر دیواره سلولی لاکتوباسیلوس‌های فوق نتوانست رشد سلول‌های سرطانی را مهار کند.

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های حاصل می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از عصاره سیتوپلاسمی باکتری‌های لاکتوباسیلوس جدا شده از روده کپور معمولی همانند لاکتوباسیلوس‌های با منشا انسانی دارای اثرات ضد توموری هستند.