دوره 68، شماره 10 - ( 10-1389 )                   جلد 68 شماره 10 صفحات 589-583 | برگشت به فهرست نسخه ها

M M, V M, S Z, M A J A. Sonographic cervical parameters in predicting spontaneous preterm birth in high-risk pregnant women. Tehran Univ Med J 2011; 68 (10) :583-589
مشهدیان مینا، مرصوصی وجیهه، ضیائی سعیده، اصغری جعفرآبادی محمد. مقایسه پارامترهای سونوگرافی سرویکس در پیشگویی زایمان زودرس در زنان باردار پرخطر. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (10) :583-589

1- گروه مامایی، هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد،
2- گروه زنان، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، vmarsos@tums.ac.ir
3- گروه مامایی، دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس،
4- گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز،
زمینه و هدف: زایمان زودرس یکی از مشکلات اصلی بهداشتی و یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تعیین‌کننده موربیدیتی و مورتالیتی نوزادان می‌باشد و دوسوم مرگ و میرهای سال اول تولد را به خود اختصاص می‌دهد با توجه به آن‌که تشخیص هر چه سریع‌تر زایمان زودرس از اهداف مهم بهداشتی محسوب می‌شود این پژوهش برای اولین بار در ایران با هدف ارزیابی‌ ارتباط بین زایمان زودرس خودبه‌خودی و عدم وجود غدد سرویکال، طول سرویکس وقیفی شدن Funnelling در زنان باردار پرخطر انجام شده است.

روش‌ بررسی: این پژوهش یک مطالعه مشاهده‌ای و تحلیلی از نوع آینده‌نگر است. جامعه پژوهش ۲۰۰ زن بارداری بودند که حداقل یکی از ریسک فاکتورهای زایمان زودرس را داشتند و در هفته‌های ٢٨ -١٤ بارداری تحت سونوگرافی ترانس واژینال قرار گرفتند و مارکرهای طول سرویکس، قیفی شدن، و غدد سرویکال مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها مورد تحلیل آماری قرار گرفت.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که عدم حضور غدد سرویکال حساسیت و ارزش پیشگویی مثبت بالاتری نسبت به کوتاهی طول سرویکس و وجود قیفی شدن دارد. همچنین نتایج نشان داد طول سرویکس در مواردی که غدد سرویکال حضور ندارد کوتاه‌تر است (005/0p<).

نتیجه‌گیری: پیش‌بینی زایمان‌های زودرس پرخطر به خصوص زایمان‌های زودرس قبل از ۳۳ هفته یکی از هدف‌های مهم مراقبت‌های دوران بارداری است، بنابراین مطالعات بیشتر بر روی مارکرهای سونوگرافیک می‌باید بر روی مارکرهای بیومتریکال و مورفولوژیکال باشد، که از جمله آن‌ها بررسی غدد سرویکال است.