دوره 68، شماره 10 - ( 10-1389 )                   جلد 68 شماره 10 صفحات 610-600 | برگشت به فهرست نسخه ها

S A, A A, H S, M S S, H A, N R. The clinical immunological and long-term follow-up of pediatric patients with common variable immunodeficiency. Tehran Univ Med J 2011; 68 (10) :600-610
عبدالله‌زاده سینا، آقامحمدی اصغر، سهیلی حبیب، صالحی صدقیانی محمد، ابوالحسنی حسن، رضایی نیما. بررسی بالینی، ایمونولوژیک و پی‌گیری بلندمدت کودکان مبتلا به بیماری نقص ایمنی متغیر شایع . مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (10) :600-610

1- مرکز تحقیقات بیمار یهای نقص ایمنی، بیمارستان مرکز طبی کودکان، قطب علمی اطفال کشور دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- -2 مرکز پژوه شهای علمی دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، aghamohammadi@tums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات بیمار یهای نقص ایمنی، بیمارستان مرکز طبی کودکان، قطب علمی اطفال کشور دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات ایمونولوژی مولکولی و گروه ایمونولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: بیماری نقص ایمنی متغیر شایع (Common Variable Immunodeficiency (CVID با کاهش سطوح ایمونوگلوبولین‌ها (Hypogammaglobulinemia)، کاهش تولید آنتی‌بادی‌های اختصاصی و افزایش استعداد ابتلا به عفونت‌های مکرر و مزمن مشخص می‌شود. هدف این مطالعه بررسی ویژگی‌های بالینی و پی‌گیری کودکان مبتلا به CVID می‌باشد.

روش بررسی: کلیه بیماران CVID که تشخیص آن‌ها در سن زیر 16 سالگی داده شده است وارد یک مطالعه کوهورت تاریخی می‌شوند.

یافته‌ها: تعداد 69 بیمار CVID (35 پسر و 34 دختر) با میانگین سنی 76/6 سال در زمان تشخیص، وارد مطالعه شدند. میانه زمان پی‌گیری بیماران چهار سال و فاصله زمانی شروع بیماری تا زمان تشخیص 40/4 سال بود که در بیمارانی که در ده سال اخیر تشخیص داده شده‌اند به طور معنی‌داری پایین‌تر بود (05/0p<). ازدواج فامیلی درجه اول در 40 بیمار (58%) مشاهده شد. در 44 بیمار (64%) تظاهر اصلی بیماری که منجر به تشخیص CVID شد فرمی از عفونت مکرر تنفسی بود. بیشترین عفونت به لحاظ بیماران مبتلا در طی دوره بیماری پنومونی بود که در 53 بیمار (77%) مشاهده شد. در میان عوارض سیستم تنفسی، برونشکتازی با 21 مورد (30%) فراوان‌ترین عارضه مشاهده شده بود. میزان بقای پنج ساله برابر با 79% و میزان بقای 10 ساله برابر با 71% محاسبه شد.

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های حاصل از این مطالعه، عفونت‌های تنفسی شایع‌ترین عوارض بیماری هم در زمان تشخیص و هم در زمان پی‌گیری کودکان مبتلا به CVID هستند. وجود عوارض بیماری با وجود درمان منظم بیانگر اهمیت مراقبت و ویزیت‌های مکرر برای شناسایی و درمان زودرس عوارض بیماری می‌باشد.