دوره 68، شماره 7 - ( 7-1389 )                   جلد 68 شماره 7 صفحات 433-428 | برگشت به فهرست نسخه ها

B S, Gh M, M N, H F, Sh A. Celiac disease in cryptogenic hypertransaminasemia. Tehran Univ Med J 2010; 68 (7) :428-433
شهبازخانی بیژن، محرابی غلامعلی، نصیری طوسی محسن، فروتن حسین، آصفی راد شادی. فراوانی سلیاک در بیماران دارای افزایش آنزیم‌های کبدی با علت نامعلوم. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (7) :428-433

1- مرکز تحقیقات بیمار یهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران ، alimehrabi01@gmail.com
3- مرکز تحقیقات بیمار یهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات بیمار یهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: علت افزایش مزمن ترانس آمینازهای سرم می‌تواند در افراد دارای اختلالات کبدی علیرغم بررسی‌های کامل کلینیکی و پاراکلینیکی اولیه، همچنان نامعلوم باقی بماند. بیماری سلیاک (یا همان بیماری اسپروی غیر گرمسیری) به‌عنوان یکی از علل ایجاد‌کننده افزایش ترانس آمینازهای سرم مطرح شده است. هدف از انجام این مطالعه نیز بررسی میزان فراوانی بیماری سلیاک در بین بیماران با افزایش آنزیم‌های کبدی با علت نامعلوم می‌باشد.

روش بررسی: 100 بیمار که با افزایش آنزیم‌های کبدی با علت نامعلوم به درمانگاه گوارش و کبد بیمارستان امام خمینی تهران در سال 88-1387 مراجعه کرده بودند، بیمارانی که پس از انجام اقدامات لازم کلینیکی و انجام آزمایشات پاراکلینیکی اولیه هنوز علت افزایش آنزیم‌های کبدی در آن‌ها مشخص نشده بود، وارد یک مطالعه از نوع بررسی مقطعی شدند. پس از انجام آزمایش آنتی‌بادی ضد ترانس گلوتامیناز بافتی از نوع IgA از سرم بیمار اگر جواب آزمایش مثبت بود، بیوپسی از قسمت دوم دئودنوم بیمار برای بررسی ابتلا به سلیاک انجام می‌گرفت و بدین‌وسیله تشخیص نهایی ابتلاء به سلیاک مسجل می‌گردید.

یافته‌ها: میانگین سن بیماران مورد بررسی این مطالعه 77/16±79/39 بود که از این تعداد 55% مذکر بودند. فراوانی سلیاک در بیماران مورد بررسی 6% (با محدوده اطمینان 95% از 78/2% تا 48/12%) بود. بین فراوانی دو جنس میانگین سن، AST و ALT در دو گروه اختلاف معنی‌داری یافت نشد.

نتیجه‌گیری: فراوانی بیماری سلیاک در بین بیماران مبتلا به افزایش آنزیم‌های کبدی با علت نامعلوم 6% بود که به فراوانی به‌دست آمده در سایر مطالعات نزدیک است.

واژه‌های کلیدی: بیماری سلیاک، آنزیم‌های کبدی، علت