دوره 68، شماره 6 - ( 6-1389 )                   جلد 68 شماره 6 صفحات 329-321 | برگشت به فهرست نسخه ها

HR A, N H, Sh R, B G, M B, A H E et al . The evaluation of anti-UV effect of silymarin cream based on clinical and pathological findings. Tehran Univ Med J 2010; 68 (6) :321-329
احمدی‌آشتیانی حمیدرضا، حکمت‌ناظمی نیما، رضازاده شمسعلی، غلامحسینی بنفشه، بقایی محمد، احسانی امیر هوشنگ و همکاران.. ارزیابی اثر کِرِم سیلیمارین در ضایعات ناشی از اشعه ماورا بنفش بر پوست خوکچه هندی با بهره‌گیری از یافته‌های بالینی و هیستوپاتولوژیک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (6) :321-329

1- گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علو مپزشکی زنجان،
2- دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
3- پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
4- بخش پاتولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج.
5- دانش پژوه کازمتیکس
6- بیمارستان رازی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
7- مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و داروی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، mhrastegar@yahoo.com
زمینه و هدف: امروزه آسیب‌های پوستی ناشی از اشعه فرابنفش، نیاز به محصولات ایمن، ‌ارزان، در دسترس و محافظ در برابر پرتو فرابنفش خورشید را بیش از پیش نموده است. سیلیمارین موجود در گیاه خارمریم دارای اثرات محافظتی در برابر پرتو فرابنفش خورشید است. در این تحقیق اثرات مصرف موضعی کرم حاوی سیلیمارین در جلوگیری از اثرات سوء پرتو فرابنفش بر پوست با استفاده از یافته‌های هیستوپاتولوژیک و بالینی  ارزیابی شد.

روش بررسی: 75 خوکچه هندی آلبینو به طور تصادفی به پنج گروه 15 تایی تقسیم شدند. موهای پشت حیوانات در ابعاد دو سانتی‌متر مربع تراشیده شد. در گروه اول تیماری صورت نگرفت. در گروه دوم وازلین، در گروه سوم   کرم پایه بدون عصاره سیلیمارین، در گروه چهارم عصاره سیلیمارین و در گروه پنج کرم حاوی عصاره سیلیمارین استفاده شد. پس از دریافت ماده مورد نظر، خوکچه‌ها به مدت 45 دقیقه اشعه فرابنفش دریافت کردند. پس از 50   روز بررسی بالینی خوکچه‌ها، آسان‌کشی شدند و نمونه‌گیری پوستی به‌عمل آمد.

یافته‌ها: در بررسی بالینی مواردی چون پوسته پوسته شدن جلد، برنزه شدن پوست، همچنین ادم جلدی و در بررسی میکروسکوپیک ضایعات پاتولوژیکی از قبیل هایپرکراتوز و هایپرپیگمانتاسیون اپیدرم، اگزوسیتوز، اکانتوز، پری‌فولیکولیت، ادم و افزایش ضخامت درم دیده شد. مقایسه آماری گروه یک و گروه پنج، در اکثر شاخص‌ها اختلاف معنی‌داری را نشان می‌دهد (01/0p<).

نتیجه‌گیری: مصرف موضعی کرم حاوی عصاره سیلیمارین می تواند در پیشگیری از ضایعات ناشی از پرتو فرابنفش در خوکچه هندی موثر باشد. بررسی یافته‌های بالینی و هیستوپاتولوژیک نتایج مشابهی را با نتایج روش‌های آنزیمی ارائه می‌دهد.

متن کامل [PDF 579 kb]   (1976 دریافت)