دوره 68، شماره 6 - ( 6-1389 )                   جلد 68 شماره 6 صفحات 334-330 | برگشت به فهرست نسخه ها

M R, SR N, H S, S R S, A A. The sonographic findings of subclinical atherosclerosis in common carotid arteries: Rheumatoid arthritis patients Versus control group. Tehran Univ Med J 2010; 68 (6) :330-334
رحمانی مریم، نجفی‌زاده سیدرضا، شارق هومن، رحمت صادقی ساعد، احمدی‌نژاد نسرین. یافته‌های سونوگرافی آترواسکلروز تحت بالینی در شریان کاروتید مشترک: مبتلایان به آرتریت روماتویید در مقایسه با گروه کنترل. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (6) :330-334

1- مرکز تحقیقات رادیولوژی تهاجمی و تشخیصی دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- مرکز تحقیقات رادیولوژی نوین و تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات رادیولوژی نوین و تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- مرکز تحقیقات رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، n_ahmadinejad@yahoo.com
زمینه و هدف: سونوگرافی با وضوح بالای (High resolution) شریان کاروتید مشترک روش غیرتهاجمی تشخیص آترواسکلروز تحت بالینی بیماران آرتریت روماتویید می‌باشد. هدف بررسی یافته‌های سونوگرافیک آترواسکلروز در بیماران آرتریت روماتویید و گروه کنترل و مقایسه آن دو از نظر فراوانی پلاک آترومی و ضخامت کمپلکس اینتیما، مدیا می‌باشد.

روش بررسی: 50 بیمار آرتریت روماتویید و 50 فرد گروه کنترل در یک مطالعه مقطعی به‌صورت توصیفی از نظر فراوانی پلاک آترومی و ضخامت کمپلکس اینتیما- مدیا در شریان کاروتید مشترک توسط سونوگرافی B.Mode مقایسه شدند.

یافته‌ها: پس از آنالیز آماری یافته‌های سونوگرافی شریان کاروتید مشترک 100 زن شرکت کننده در طرح) بیماران دارای میانگین سنی 1/48 (61-23) سال و گروه کنترل دارای میانگین سنی 47 سال [23-61]، (شیوع بیمارانRA دارای پلاک آترومی 32% و گروه کنترل 6% بود (001/0p=، 3/27-2=95%CI، 4/7OR=) متوسط ضخامتIM در 76/7RA(SD) میلی‌متر (04/1±) و در گروه کنترل 10/6(SD) میلی‌متر (95/0±) بوده است. از 38 بیمار RA که کمتر یا برابر پنج مفصل درگیر در رادیوگرافی دست داشته‌اند پنج بیمار دارای پلاک آترومی بوده‌اند و متوسط ضخامت IM در آنها 6/7(SD) میلی‌متر (1/1±) بود. از 12 بیمار RA که بیش از پنج مفصل درگیر در داشته‌اند 11 نفر دارای پلاک آترومی بوده‌اند و میانگین(SD) ضخامت 4/8 IMمیلی‌متر (7/0±) بود (012/0p=).

نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع مشکلات عروقی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید تشخیص زودرس و غربالگری پاتولوژی‌های عروق می‌تواند به کاهش مرگ و میر در این بیماران کمک نماید.

متن کامل [PDF 214 kb]   (1942 دریافت)