دوره 68، شماره 6 - ( 6-1389 )                   جلد 68 شماره 6 صفحات 340-335 | برگشت به فهرست نسخه ها

M K, H F, R R, H G, Sh A B. The effect of bismuth subcitrate in patients with diarrhea predominant irritable bowel syndrome. Tehran Univ Med J 2010; 68 (6) :335-340
کلانی محمد، فروتن حسین، رحیمی عارف، غفرانی هادی، احدپور بهنامی شیوا. بیسموت ساب‌سیترات در بهبود علایم بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر با علامت غالب اسهال. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (6) :335-340

1- گروه گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران ، aref52104@yahoo.com
3- داروخانه شبانه روزی دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) بیماری شایع گوارشی می‌باشد. از عامل احتمالی این بیماری تغییر در فلور میکروبی روده و رشد بیش از حد باکتری‌ها می‌باشد. شواهد مبنی بر نقش علت فوق در حال افزایش است. علایم بالینی IBS و رشد بیش از حد باکتری‌ها مشابه می‌باشد ولی رابطه علیتی بین آنها ثابت نشده است. اینکه اختلال حرکتی روده موجب رشد بیش از حد باکتری‌ها می‌شود و یا بالعکس مشخص نیست.

روش بررسی: جهت بررسی اثربخشی داروی بیسموت ساب‌سیترات در بهبود علایم گوارشی بیماران، مطالعه‌ای به‌صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور انجام شد و سه علامت تواتر درد شکمی، تعداد دفعات اجابت مزاج و شدت نفخ بررسی شد.

یافته‌ها: 119بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند. تعداد 59 بیمار دارو و تعداد 60 بیمار دارونما دریافت کردند. در انتهای مرحله دوم هر سه علامت به‌طور معنی‌داری بهبودی داشته‌اند (001/0p<) ولی تفاوت آماری معنی‌داری در بهبودی این علایم در گروه دارو با گروه دارونما مشاهده نگردید.

نتیجه‌گیری: با توجه به آنالیزهای انجام شده مشخص گردید که تفاوت آماری معنی‌داری در بهبود علایم بین دو گروه دریافت کننده بیسموت ساب‌سیترات و دارونما وجود ندارد. نقش آنتی‌بیوتیک‌ها در بهبود کیفیت زندگی این بیماران نیاز به مطالعه بیشتری در آینده دارد. مداخله: پس از تقسیم‌بندی تصادفی بیماران به گروه دارو و دارونما در گروه دارو به مدت دو هفته بیسموت‌ساب سیترات به میزان mg120 چهار بار در روز و در گروه دارونما به مدت دو هفته دارونما چهار بار در روز تجویز گردید.