دوره 68، شماره 6 - ( 6-1389 )                   جلد 68 شماره 6 صفحات 371-364 | برگشت به فهرست نسخه ها

SMJ M, T B, AR F, Gh T, M E, MR M et al . The role of colloid 32p synoviorthesis in treatment of haemophilic arthropathy. Tehran Univ Med J 2010; 68 (6) :364-371
مرتضوی سید‌محمد‌جواد، بغدادی تقی، فرهود امیررضا، توگه غلامرضا، افتخاری محمد، منقچی محمد رضا و همکاران.. نقش سینوویورتز با فسفر رادیواکتیو در درمان آرتروپاتی هموفیلیک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (6) :364-371

1- گروه جراحی ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه جراحی ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- مرکز تحقیقات ترومبوز و هموستاز دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- پزشکی هسته ای دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- مرکز تحقیقات ترومبوز و هموستاز دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- گروه جراحی ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، espandarmd@sina.tums.ac.ir
زمینه و هدف: سینوویورتز رادیواکتیو که با تزریق رادیوایزوتوپ‌های بی‌ضرر به داخل مفاصل مبتلا به آرتریت مزمن صورت می‌گیرد، از جمله روش‌های جدید در درمان آرتروپاتی هموفیلیک محسوب می‌گردد. این روش درمانی که با هدف اولیه کاهش همارتروز و مصرف فاکتور انعقادی به کار رفته است، می‌تواند تاثیر به‌سزایی در بهبود کیفیت زندگی و کاهش بار اقتصادی ناشی از مصرف فاکتور انعقادی داشته باشد. در این مطالعه تاثیر این روش درمانی بر میزان بروز همارتروز و مصرف فاکتور در آرتروپاتی هموفیلیک بررسی می‌شود.

روش بررسی: در یک مطالعه مداخله‌ای برای 56 مفصل مبتلا به آرتروپاتی هموفیلیک (پس از دارا بودن شرایط ورود به مطالعه و پس از کسب رضایت‌نامه)، تزریق داخل مفصلی فسفر رادیواکتیو صورت گرفت. متوسط سن بیماران 78/16 سال (محدوده 5/2 تا 36، 46/7=SD) و 2/98 درصد آنها مذکر بودند. مفاصل درگیر شامل زانو، 35/80 درصد و مچ پا 5/12 و آرنج هفت درصد بودند. پی‌گیری با متوسط 63/43 (محدوده 3-102) ماه انجام شد که در انتهای پی‌گیری متغیرهای مختلف مانند میزان بروز همارتروز و میزان مصرف فاکتور بررسی گردید.

یافته‌ها: در انتهای پی‌گیری، میزان بروز همارتروز کاهش 62% (000/0p=) و میزان مصرف فاکتور، کاهش 84% (000/0p=)، را نشان می‌داد، اما درگیری مفاصل جدید دیگر باعث کمتر شدن کاهش متوسط مصرف کلی فاکتور شد.

نتیجه‌گیری: سینوویورتز با فسفر رادیواکتیو، می‌تواند روشی مؤثر و به صرفه در کاهش همارتروز و مصرف فاکتور در بیماران مبتلا به آرتروپاتی هموفیلیک باشد.