دوره 68، شماره 5 - ( 5-1389 )                   جلد 68 شماره 5 صفحات 267-261 | برگشت به فهرست نسخه ها

S N, S E, HR S R, MR Z, SM K, F N Z. The role of nitrergic system in antidepressant effects of acute administration of zinc, magnesium and thiamine on progesterone induced postpartum depression in mice. Tehran Univ Med J 2010; 68 (5) :261-267
نیک‌سرشت سارا، اعتباری سحابه، صادقی‌پور رودسری حمیدرضا، زرین‌دست محمد رضا، کریمیان مرتضی، نبوی‌زاده فاطمه. نقش سیستم نیتررژیک در اثرات ضد افسردگی تجویز حاد روی، منیزیم و تیامین در افسردگی پس از زایمان القا شده با پروژسترون در موش سوری. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (5) :261-267

1- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، Sadeghipour@tums.ac.ir
4- گروه علوم اعصاب، دانشکده فناور یهای نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

800x600 زمینه و هدف: افسردگی پس از زایمان یک اختلال خلقی است که اثرات زیان باری بر نوزاد و روابط خانوادگی دارد. کاهش پروژسترون به‌دنبال زایمان می‌تواند علتی برای این نوع افسردگی باشد. این هورمون می‌تواند بر عملکرد نوروترانسمیترها موثر باشد. روی و منیزیم از طریق مسیرهای نوروترانسمیتری اثرات خود را اعمال می‌کنند. از طرفی کمبود تیامین نیز در مدل‌های حیوانی منجر به افسردگی می‌شود. هدف این مطالعه ارزیابی اثرات روی، منیزیم و تیامین بر افسردگی پس از زایمان و بررسی دخالت مسیر نیتررژیک می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه 110 سر موش سوری ماده در پنج گروه مورد بررسی قرار گرفتند، افسردگی پس از زایمان با تزریق هورمون پروژسترون مدل‌سازی شد، ترکیبات کلراید روی، کلراید منیزیم و تیامین نیم‌ساعت پیش از ارزیابی سیستم حرکتی و تست شنای اجباری به موش‌ها تزریق شدند و برای بررسی نقش سیستم نیتررژیک از L-arginine و L-NAME استفاده شد.

یافته‌ها: تمام گروه‌های درمانی زمان بی‌حرکتی کمتری از گروه کنترل داشتند (٠٥/٠p<). تجویز ترکیبی روی، منیزیم و تیامین موجب بیشترین کاهش در مدت زمان بی‌حرکتی شد. تجویز L-NAME در گروه روی، منیزیم و تیامین باعث کاهش مدت زمان بی‌حرکتی شد (٠٥/٠p<) در حالی‌که تجویز L-arginine در همان گروه باعث افزایش مدت زمان بی‌حرکتی شد (٠٥/٠p<).

نتیجه‌گیری: روی، منیزیم و تیامین می‌توانند از طریق سیستم نیتررژیک در بهبود علایم افسردگی موثر باشند. این عناصر می‌توانند به‌عنوان یک مادۀ مکمل، جایگزین مناسبی برای داروهای ضد افسردگی در دورۀ پس از زایمان باشند.

Normal 0

متن کامل [PDF 561 kb]   (2004 دریافت)