دوره 68، شماره 5 - ( 5-1389 )                   جلد 68 شماره 5 صفحات 305-300 | برگشت به فهرست نسخه ها

M A, ST F, F G, F S, A N, AR J, et al . The epidemiology of systemic lupus erythematosus in Iran: a survey on 2143 cases. Tehran Univ Med J 2010; 68 (5) :300-305
اکبریان محمود، فائزی سیده طاهره، غریب‌دوست فرهاد، شهرام فرهاد، ناجی عبدالهادی، جمشیدی احمد رضا، و همکاران. و همکاران.. اپیدمیولوژی لوپوس اریتماتوی سیستمیک در ایران: بررسی 2143 مورد. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (5) :300-305

1- مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، s.t_faezi@yahoo.com
زمینه و هدف: بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE) یک بیماری التهابی مولتی سیستم و خود ایمن با تولید اتو آنتی‌بادی علیه اجزای مختلف سلول است. این بیماری اتیولوژی ناشناخته و تظاهرات بالینی و آزمایشگاهی متفاوتی داشته، در نقاط مختلف کره زمین انتشار جغرافیایی وسیعی دارد. تظاهرات بیماری در بین گروه‌های نژادی و جغرافیایی مختلف متفاوت است. هدف این مطالعه ارائه چهره بیماری SLE در بیماران ایرانی است.

روش بررسی: این مطالعه آینده‌نگر توصیفی بر اساس اطلاعات ثبت شده بیماران SLE مراجعه‌کننده به مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در طی سال‌های 1355 تا 1386 انجام شده است.

یافته‌ها: تعداد 2143 بیمار مطالعه شدند. نسبت زن به مرد 8:1/8 و میانگین سنی در هنگام شروع بیماری 10±2/24 سال بود. شیوع تظاهرات بالینی در این بیماران شامل درگیری عضلانی- اسکلتی 2/85%، پوستی 1/83%، کلیوی 6/66%، عصبی- روانی 24%، ریوی 3/22%، قلبی 5/17% و خونی 1/67% بود. FANA مثبت در 3/78% و Anti- DNA بالا در 70% بیماران گزارش شد. سندروم همپوشانی و سابقه فامیلی مثبت به‌ترتیب در 9/14% و 5/3% بیماران دیده شد.

نتیجه‌گیری: در مقایسه با بیماران لوپوسی سایر مناطق دنیا، شیوع تظاهرات پوستی- مخاطی و کلیوی در بیماران ایرانی همانند کشورهای منطقه (با عوامل محیطی مشابه) و شیوع تظاهرات خونی و مفصلی همانند کشورهای اروپایی (با نژاد یکسان) بود. این نتایج می‌تواند تاثیر متفاوت فاکتورهای ژنتیکی و یا محیطی را در بروز تظاهرات بالینی مختلف لوپوس مطرح نماید.