دوره 68، شماره 3 - ( 3-1389 )                   جلد 68 شماره 3 صفحات 187-182 | برگشت به فهرست نسخه ها

AF Z P, H Z, B F. The relationship between cardiovascular risk factors and the site and extent of coronary artery stenosis during angiography findings. Tehran Univ Med J 2010; 68 (3) :182-187
زند پارسا امیرفرهنگ، ضیایی حمید، فلاحی بابک. ارتباط عوامل خطرساز قلبی- عروقی با محل و شدت درگیری عروق کرونر در یافته‌های آنژیوگرافی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (3) :182-187

1- گروه قلب، بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، zandparsa@tums.ac.ir
2- گروه قلب، بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه پزشکی هست های، بیمارستان شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در مورتالیته و موربیدیته بیماری قلبی عروقی، محل درگیری عروق کرونر می‌باشد. تعیین این محل می‌تواند در تصمیم‌گیری تشخیصی و درمانی به پزشک کمک کند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین محل درگیری عروق کرونر با ریسک فاکتورهای قلبی عروقی (دیابت، هیپرتانسیون، هیپرلیپیدمی و مصرف سیگار) انجام شده است.
روش بررسی:
در این مطالعه که به‌صورت مورد- شاهدی انجام شده است، از بیمارانی که مورد آنژیوگرافی انتخابی قرار گرفتند، 125 بیمار که در آنژیوگرافی، حداقل یک تنگی بیش از 50% در قسمت پروگزیمال یکی از عروق کرونر داشتند به‌عنوان مورد و 125 بیمار با درگیری منحصر به قسمت‌های میانی یا انتهایی کرونر پس از تطبیق از نظر سن و جنس به‌عنوان شاهد انتخاب شدند و وجود یا عدم وجود ریسک فاکتورهای قلبی عروقی در دو گروه مقایسه شد.
یافته‌ها:
فراوانی نسبی دیابت در گروه مورد 6/33% و گروه شاهد 4/10% بود که تفاوت مشاهده‌شده از نظر آماری معنی‌دار بود (0001/0>p) ولی در فراوانی هیپرتانسیون، هیپرکلسترولمی، هیپرتری گلیسریدمی و مصرف سیگار در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. درگیری چند رگی با ابتلاء به دیابت ارتباط داشت(0001/0>p) اما با هیپرتانسیون 41/0=p، هیپرکلسترولمی 052/0=p، هیپرتری گلیسریدمی 38/0=p و مصرف سیگار 375/0=p ارتباط نداشت.
نتیجه‌گیری:
دیابت با درگیری پروگزیمال عروق کرونر و درگیری چند رگی ارتباط دارد اما بین سابقه هیپرتانسیون، هیپرکلسترولمی، هیپرتری گلیسریدمی و مصرف سیگار با محل درگیری و تعداد عروق کرونر درگیر ارتباطی دیده نشد.