دوره 68، شماره 3 - ( 3-1389 )                   جلد 68 شماره 3 صفحات 193-188 | برگشت به فهرست نسخه ها

R B, SZ H, M A, AS F. Pulmonary Hydatid cyst: analysis of 1024 cases. Tehran Univ Med J 2010; 68 (3) :188-193
باقری رضا، حقی سید ضیاء‌ا...، امینی مهناز، فتاحی معصوم آسیه‌سادات. کیست هیداتید ریه: بررسی 1024 بیمار. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (3) :188-193

1- گروه جراحی توراکس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، Bagherir@mums.ac.ir
2- گروه جراحی توراکس دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- گروه داخلی (ریه) دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4- مرکز تحقیقات آندوسکوپیک و رو شهای کم تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
زمینه و هدف: کیست هیداتید ریه بیماری انگلی شایع در کشورهای در حال توسعه است. این مطالعه برای بررسی نتایج درمان کیست‌های هیداتید ریه در بیماران منطقه شمال‌شرق ایران، انجام شده است.
روش بررسی:
کلیه بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان‌های مهر، قائم و امید مشهد در سال‌های 86-1360 با تشخیص کیست هیداتید ریه وارد مطالعه شدند. از نظر اطلاعات دموگرافیک، محل و تعداد، روش‌های تشخیص، نوع عمل جراحی و نتایج حاصل آن، آنالیز آماری شدند.
یافته‌ها: 1024 بیمار وارد مطالعه شدند. متوسط سن افراد 1/16±6/30 سال، نسبت مرد به زن 2/1 بود. شایع‌ترین علامت سرفه (1/55%) و درد قفسه‌سینه (8/33%) بود. 8/53% درگیری سمت‌راست ریه، 40% سمت چپ و 2/6% دو طرفه دیده شد. لوب تحتانی شایع‌ترین لوب درگیر بود. 6/52% موارد کیست سالم و بقیه موارد کیست دچار عارضه و یا پاره شده بود. شایع‌ترین تکنیک جراحی شامل حذف غشاء (ممبران) کیست بدون نیاز به‌حذف پری‌کیست و ترمیم سوراخ‌هوایی بود (2/67%)، در 2/21% فقط کیست انوکلئه شد و رزکسیون پارانشیم ریه در 3/10% انجام شد. مورتالیته در دو بیمار (2/0%) و موربیدیتی در 4/8% داشتیم. شایع‌ترین عارضه‌ها، فضای باقیمانده در ریه در 4/3% بیماران‌‌و عفونت‌زخم در 5/1% بیماران بوده‌است.
نتیجه‌گیری:
بهترین درمان‌کیست هیداتید ریه، درمان‌های جراحی با میزان موربیدیتی‌و مورتالیتی پایین است‌و بهترین روش خروج ممبران کیست بدون نیاز به حذف پری‌کیست و ترمیم سوراخ هوایی می‌باشد و رزکسیون پارانشیم ریوی باید برای موارد عارضه‌دار به‌کار رود.

واژه‌های کلیدی: کیست هیداتید، ریه، درمان، عوارض