دوره 71، شماره 4 - ( تيرماه 1392 )                   جلد 71 شماره 4 صفحات 269-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

Keypour F, Naghi I. Sagittal venous sinus thrombosis after cesarean section: a case report. Tehran Univ Med J 2013; 71 (4) :265-269
کی‌پور فریده، ناقی ایلانا. ترومبوز سینوس وریدی ساژیتال متعاقب سزارین: گزارش موردی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1392; 71 (4) :265-269

1- گروه آموزشی زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی تهران ، f-keypoor@sina.tums.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
زمینه: ترومبوز عروق مغزی به‌ندرت بعد از سزارین اتفاق می‌افتد ولی می‌تواند با مرگ مادر همراه باشد. مهم‌ترین دلایل این پدیده هیپرکواگولاسیون در پره‌اکلامپسی، سندرم آنتی‌فسفولیپید آنتی‌بادی، ترومبوفیلیا و سپسیس می‌باشند.
معرفی‌بیمار: خانم 31 ساله، در 37 هفته حاملگی متعاقب پارگی کیسه آب، به دلیل پره‌اکلامپسی و نمایش بریچ با بی‌حسی اسپاینال سزارین شد. دو روز بعد از سزارین دچار سردرد و استفراغ، پارستزی سمت چپ و تاری دید شد. با MRI ترومبوز سینوس ساژیتال تشخیص داده شد. درمان با هپارین انجام گرفت.
نتیجه‌گیری: ترومبوفیلیا، فشارخون حاملگی و سزارین از ریسک فاکتورهای ترومبوز محسوب می‌گردند و لازم است آنتی‌کواگولان پروفیلاکسی تجویز گردد. هپارین تفکیک نشده و انوکساپارین داروهای موثر جهت پروفیلاکسی ترومبوآمبولی می‌باشند. پیشگیری از ترومبوز عروقی یک راه‌کار حیاتی و موثر در کاهش مرگ و میر در حاملگی و دوره بعد از زایمان می‌باشد. توجه به ترومبوز سینوس‌های وریدی مغزی در موارد مشابه توصیه شود.