دوره 71، شماره 5 - ( مردادماه 1392 )                   جلد 71 شماره 5 صفحات 302-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amini M, Roghani M, Shirinbayan P, Joghataei M T, Farhoudian A, Roshanpajouh M et al . Effects of Kerack used in addict Iranian people on fertility of adult mice. Tehran Univ Med J 2013; 71 (5) :293-302
امینی مهدی، روغنی مهرداد، شیرین‌بیان پیمانه، جغتایی محمدتقی، فرهودیان علی، روشن‌پژوه محسن و همکاران.. بررسی اثر کراک مورد مصرف در معتادان ایرانی بر باروری موش‌های نر بالغ. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1392; 71 (5) :293-302

1- گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون
2- گروه فیزیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد
3- مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
4- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی ایران
5- مرکز تحقیقات سو مصرف مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
6- سایر
7- دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، skoruji@tums.ac.ir
زمینه و هدف: کراک نوعی ماده مخدر بوده که مصرف آن در ایران رو به افزایش است و اثرات مخربی بر اعضای مختلف بدن دارد. هدف از این مطالعه، تعیین اثرات کراک مورد مصرف در ایران بر قدرت باروری موش‌های نر بالغ می‌باشد.
روش بررسی: در این مطالعه 25 سر موش نر بالغ به‌طور تصادفی به پنج گروه (کنترل، شم و سه گروه آزمایش) تقسیم شدند. موش‌های معتاد به کراک که به‌مدت هفت روز با دوز افزایشی کراک معتاد شدند، به سه گروه آزمایش I، II و III تقسیم شدند. به گروه آزمایش I (mg/kg5)، گروه آزمایش II (mg/kg35) و گروه آزمایش III (mg/kg70)، کراک به‌صورت درون‌صفاقی روزانه دو نوبت، به‌مدت 35 روز تزریق شد. گروه شم محلول سرم فیزیولوژی به‌علاوه آب‌لیمو (µl/ml2/6) و گروه کنترل فقط آب و غذا دریافت کردند. سپس موش‌ها جراحی و اسپرم‌ها از قسمت دم اپیدیدیم برداشت شدند و از لحاظ تعداد، تحرک، مورفولوژی (طبیعی/غیرطبیعی) و قابلیت حیات مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیضه‌ها نیز برداشت و وزن شدند و مراحل مختلف را جهت مطالعه با میکروسکوپ نوری طی کردند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که پارامترهای اسپرم و ضخامت اپیتلیوم لوله‌های اسپرم‌ساز در گروه‌های آزمایش نسبت به گروه‌های شم و کنترل به‌صورت معنی‌دار و وابسته به دوز کاهش یافت (05/0P≤). هم‌چنین شاخص گنادو‌سوماتیک موش‌هایی که با بیش‌ترین دوز (mg/kg70) مورد تزریق قرار گرفتند به‌صورت معنی‌داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (05/0P≤).
نتیجه‌گیری: این مطالعه برای اولین‌بار نشان داد که کراک مورد مصرف در ایران اثرات مخربی بر باروری و به‌خصوص پارامترهای اسپرم موش نر دارد.