دوره 71، شماره 6 - ( شهريورماه 1392 )                   جلد 71 شماره 6 صفحات 403-395 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi S M, Parsa-Yekta Z, Nikbakht-Nasrabadi A, Hosseini S M, Sedighi S, Salehi-Surmaghi M. Ginger effects on control of chemotherapy induced nausea and vomiting. Tehran Univ Med J 2013; 71 (6) :395-403
ابراهیمی سید میثم، پارسا یکتا زهره، نیکبخت نصرآبادی علیرضا، حسینی سید مصطفی، صدیقی صنمبر، صالحی سورمقی محمد حسین. بررسی اثر زنجبیل در کنترل تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی . مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1392; 71 (6) :395-403

1- دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی البرز
2- دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، zparsa@tums.ac.ir
3- دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- انستیتو کانسر دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: شایع‌ترین عارضه شیمی درمانی در بیماران سرطانی، تهوع فاز پیش‌بینی شده و حاد است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر کپسول‌های زنجبیل بر میزان تخفیف عارضه تهوع بود.
روش بررسی: این کارآزمایی بالینی تصادفی‌سازی شده، شاهددار، دوسوکور بین مرداد- آذر سال 1388 در بیمارستان امام‌خمینی (ره) شهر تهران روی80 بیمار مبتلا به سرطان پستان که تحت شیمی درمانی یک‌روزه بوده و از تهوع ناشی از آن رنج می‌بردند انجام شد. پس از کسب رضایت‌نامه، نمونه‌ها به‌صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. گروه مداخله کپسول‌های mg250 زنجبیل را از سه روز قبل شیمی درمانی تا سه روز پس از آن، چهار بار در روز به‌فاصله هر شش ساعت و به صورت مشابه نمونه‌های گروه کنترل کپسول‌های دارونما را مصرف کردند. برای سنجش اثر کپسول‌ها از یک پرسش‌نامه سه قسمتی استفاده گردید. از نرم‌افزار Stata ویراست 8، برای آنالیز استفاده گردید.
یافته‌ها: میانگین± انحراف‌معیار سن نمونه‌ها در گروه‌های مداخله و دارونما به‌ترتیب 4/8±8/41 و 10±1/45 سال بود. شدت و تعداد موارد تهوع در فاز پیش‌بینی شده به‌طور معناداری در گروه زنجبیل در مقایسه با دارونما کم‌تر بود (0008/0P=، 0007/0P=، به‌ترتیب). هم‌چنین شدت (0001/0P=) و تعداد موارد (0001/0P=) تهوع در فاز حاد به‌طور معناداری در گروه زنجبیل کم‌تر از دارونما بود. مصرف کپسول‌های زنجبیل در مقایسه با دارونما عارضه خاصی نداشت.
نتیجه‌گیری: مصرف کپسوهای پودر ریشه زنجبیل (یک گرم/ روز) از سه روز قبل شیمی درمانی تا سه روز پس از آن، در کنار رژیم ضدتهوع استاندارد می‌تواند به کاهش تهوع در فازهای پیش‌بینی شده و حاد کمک نماید.