دوره 68، شماره 8 - ( آبان 1389 )                   جلد 68 شماره 8 صفحات 472-465 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghili M, Moshtaghi M, Samiee F, Esmati E, Esfahani M, Nedaee H A et al . 3-Dimentional radiotherapy versus conventional treatment plans for gastric cancer. Tehran Univ Med J 2010; 68 (8) :465-472
عقیلی مهدی، مشتاقی مریم، سمیعی فرهاد، عصمتی ابراهیم، اصفهانی مهبد، ندائی حسنعلی و همکاران.. مقایسه درمان رادیوتراپی به روش قراردادی و سه بعدی در بیماران مبتلا به کانسر معده. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (8) :465-472

1- گروه رادیوتراپی، انکولوژی انستیتوکانسر، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه رادیوتراپی، انکولوژی انستیتوکانسر، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، moshtaghi_m@sina.tums.ac.ir
3- گروه فیزیک پزشکی انستیتوکانسر، دانشگاه علوم پزشکی تهران

زمینه و هدف : درمان استاندارد متداول آدنوکارسینوم معده بعد از رزکسیون جراحی کمورادیاسیون همزمان، بر اساس مطالعه اینترگروپ 0116 می‌باشد. اجرای صحیح رادیوتراپی کانسر معده یک مسأله مهم است. هدف از این مطالعه مقایسه سه تکنیک تجربی درمان سه بعدی، با تکنیک قراردادی متداول قدام و خلف بود. روش‌بررسی: در این مطالعه 24 بیمار مبتلا به آدنوکارسینوم معده که برای درمان ادجوانت کمورادیاسیون در بخش رادیوتراپی- انکولوژی پذیرش شده بودند، انتخاب شدند. ابتدا تحت سیمولاسیون ساده قرار گرفتند و به کمک آن حجم هدف ( PTV ) و ارگان‌های حیاتی مشخص شدند. سپس همه بیماران تحت مشابه‌سازی CT قرار گرفتند. حجم‌های مربوطه بر روی گرافی‌های سی‌تی‌اسکن مشخص گردیدند. ابعاد فیلدها و شیلدهای تکنیک قراردادی به وسیله نرم‌افزار طراحی درمان بازسازی گردیدند. برای هر کدام از بیماران سه طرح درمان رادیوتراپی بر اساس تکنیک‌های سه بعدی درمان اجرا گردید. 3D-POP-C obalt- 60) ، 3D-C obalt-60-3field و 3D-L inac- 2 field ). داده‌های D ose- V olume H istogram (DVH s) هر چهار طرح درمان از لحاظ پوشش PTV و دوزهای دریافتی ارگان‌های در معرض خطر با هم مقایسه شدند. یافته‌ها: در هر سه طرح درمان سه بعدی، منحنی ایزودوز 90%، 99% از حجم هدف ( PTV ) را پوشش می‌داد. ولی در طرح درمان C onv- C obalt- 60 ، منحنی ایزودوز 90%، 6/89% از حجم PTV را پوشش می‌داد (0001/0 p< ) . بررسی مقایسه‌ای، هیستوگرام کلیه‌ها و نخاع نشان داد که در تکنیک‌های سه بعدی پیشنهادی تجربی میزان دوز دریافتی نخاع و کلیه‌ها نسبت به تکنیک‌های قدام و خلف کاهش نشان می‌دهد (000/0 p= ) . اگرچه که در تکنیک‌های سه بعدی تجربی دوز دریافتی کبد بالاتر بود (03/0 p= ) ، ولی در حد تحمل کبد بود. نتیجه‌گیری: به‌کار بردن تکنیک‌های قراردادی درمان رادیوتراپی باعث پوشش ناکافی حجم هدف درمانی به میزان 10% گردید. در استفاده از تکنیک‌های سه بعدی کاهش دوز دریافتی حداقل یک کلیه و نخاع حاصل می‌شود.