دوره 68، شماره 8 - ( آبان 1389 )                   جلد 68 شماره 8 صفحات 486-481 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afghani R, Aminian A, Mirsharifi S R, Jafarian A, Ghaderi H, Noaparast M et al . Serum homocysteine level and gall stone disease: a case control study. Tehran Univ Med J 2010; 68 (8) :481-486
افغانی رضا، امینیان علی، میرشریفی سید رسول، جعفریان علی، قادری حمید، نوعپرست مرتضی و همکاران.. بررسی سطح هموسیستیین خون در افراد مبتلا به سنگ صفراوی در مقایسه با افراد بدون سنگ. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (8) :481-486

1- گروه جراحی عمومی، بیمارستان امام‌خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، af_med75@yahoo.com
2- گروه جراحی عمومی، بیمارستان امام‌خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: سنگ کیسه صفرا مشکل عمده سلامتی در سراسر جهان است. برای این بیماری شایع ریسک فاکتورهای مختلفی شناسایی شده است. از آن‌جا که این بیماری و بیماری قلبی و عروقی در بعضی از ریسک فاکتورها مشترک هستند و هموسیستیین به‌عنوان یک ریسک فاکتور بیماری قلبی و عروقی پذیرفته شده است بر آن شدیم که تأثیر سطح هموسیستیین را بر سنگ صفراوی ارزیابی کنیم. روش بررسی: جهت بررسی تأثیر سطح هموسیستیین بر سنگ صفراوی مطالعه مورد شاهدی طراحی شد. از ابتدای سال 86 تا پایان سال87، 54 نفر در گروه بیمار و 54 نفر در گروه کنترل انتخاب شدند که گروه بیمار دارای سنگ صفراوی با تظاهرات مربوط به آن بود و گروه کنترل نیز پس از رد و جود سنگ صفراوی توسط سونوگرافی وارد مطالعه شدند. نمونه خون جهت تعیین میزان هموسیستیین گرفته شد و سطح هموسیستیین به دو گروه پایین‌تر از 15 و بالاتر و مساوی 15 تقسیم شد. یافته‌ها: با تعیین سطح هموسیستیین در گروه بیمار و کنترل نشان داده شد که سطوح هموسیستیین بر سنگ صفراوی اثر معنی‌دار دارد (014/0=p) و خطر ابتلا به سنگ در افرادی که هموسیستیین برابر یا بیش از 15 دارند 4/3 برابر افزایش می‌یابد (019/0=p). همچنین افزایش یک واحد شاخص توده بدن، 12/1 برابر ابتلا به سنگ را افزایش می‌دهد (035/0=p). نتیجه‌گیری: با مشخص شدن تأثیر سطح هموسیستیین بر سنگ صفراوی می‌توان هموسیستیین را به‌عنوان یکی از عوامل دخیل در ایجاد سنگ صفراوی دانست و با مداخلات تغذیه‌ای در جهت کاهش سطوح هموسیستیین به نتایج مطلوب دست یافت.