دوره 71، شماره 9 - ( آذر 1392 )                   جلد 71 شماره 9 صفحات 567-562 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadraie S H, Rezaei F, Azarnia M, Kaka G, Jahani S, Shabani Z. Effects of aspirin on renal cortical and medullary tissues in rat embryos. Tehran Univ Med J 2013; 71 (9) :562-567
صدرایی سید همایون، رضایی فاطمه، آذرنیا مهناز، کاکا غلامرضا، جهانی سهیلا، شعبانی زهرا. بررسی اثر آسپیرین بر تغییرات کورتکس و مدولای کلیه جنین رت. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1392; 71 (9) :562-567

1- مرکز تحقیقات علوم اعصاب گروه علوم تشریح دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) تهران
2- دانشکده علوم زیستی دانشگاه خوارزمی
3- مرکز علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) ، gh_kaka@yahoo.com
4- دانشکده علوم دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

زمینه و هدف : آسپیرین داروی چندمنظوره و از پرمصرف‌ترین داروها در دنیا می‌باشد. آسپیرین در دوزهای پایین یک داروی مطلوب اما در دوزهای بالا عوارض جانبی تهدید‌کننده دارد. در این مطالعه اثرات آسپیرین بر بافت کورتکس و مدولای کلیه جنین‌های رت بررسی شد.
روش بررسی: تعداد 30 سر موش رت ماده باردار‌شده به‌طور تصادفی به شش گروه مساوی تقسیم شدند؛ گروه شاهد بدون مداخله و گروه شم که ml 2 آب‌مقطر (حلال آسپیرین) را از روز 20-8 بارداری به‌صورت گاواژ دریافت کرد و چهار گروه تجربی آسپیرین را با دوزهای mg/kg 75، 100، 200 و 300 دریافت نمودند. در روز 20 بارداری پس‌از کشتن مادران باردار و برداشتن کلیه جنین‌ها و انجام مراحل فیکساسیون و پردازش، مقاطع بافتی تهیه و رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین انجام شد. ضخامت کورتکس و مدولای کلیه اندازه‌گیری و سطح معنادار کم‌تر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: ناهنجاری جنینی ظاهری در گروه‌های تجربی مشاهده نگردید. میانگین وزن جنین‌ها، جفت‌ها و میانگین طول سری- دمی در گروه‌های تجربی با دوز mg/kg 75، 200 و 300 در مقایسه با گروه‌های شم و شاهد اختلاف معناداری نشان ندادند. اگرچه میانگین وزن جنین و جفت در گروه تجربی با دوز mg/kg 100 نسبت به گروه‌های شم و شاهد افزایش معناداری داشت . کاهش معناداری در میانگین نسبت ضخامت کورتکس به ضخامت مدولا در گروه‌های تجربی دوز mg/kg 75، 100 و 300 ، مشاهده شد (به‌ترتیب 03/0 P= ، 013/0 P= ، 03/0 P= ) .
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد مصرف آسپیرین در دوران بارداری موجب بروز ناهنجاری ظاهری در جنین نمی‌شود اما می‌تواند تغییراتی را در ضخامت کورتکس و مدولای کلیه جنین ایجاد نماید.

واژه‌های کلیدی: آسپیرین، کلیه، جنین، موش صحرایی