دوره 71، شماره 11 - ( بهمن ماه 1392 )                   جلد 71 شماره 11 صفحات 699-691 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghaderi N, Esazadeh K, Shoae Hasani A. Utilization of Lambda bacteriophage as an Apoptin effective delivery platform to the BT-474 human breast carcinoma. Tehran Univ Med J 2014; 71 (11) :691-699
قادری نرمین، عیسی‌زاده خسرو، شعاع‌حسنی علیرضا. استفاده از باکتریوفاژ لامبدا به‌عنوان حامل آپوپتین جهت رسانش موثر آن به درون تومور BT-474 سرطان سینه انسانی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1392; 71 (11) :691-699

1- دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان ، narminghaderi@yahoo.com
2- دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
3- گروه بافت‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: آپوپتین، پروتیینی از ویروس آنمی مرغ، عامل القای آپوپتوز به‌طور اختصاصی در سلول‌های سرطانی بوده و به سلول‌های سالم آسیبی نمی‌رساند. باکتریوفاژها نظیر فاژ لامبدا را می‌توان تغییر داد تا کاست‌های ژنتیکی را به درون تومورهای سلول‌های یوکاریوتی برسانند و آن‌ها را به‌شکل ایمن بیان کنند. این مقاله روشی ایمن برای بیان آپوپتین توسط فاژ لامبدا در تومورهای سرطانی انسانی ارایه نموده است. روش بررسی: این مقاله، مطالعه‌ای تجربی است. کلون حامل ژن آپوپتین تهیه و سپس به درون حامل ژنی CMV-ZAP توسط آنزیم‌های تحدیدی BamH1 و HinD-III وارد گردید و با میزبانی باکتری اشریشیا کلی به درون فاژ لامبدا بسته‌بندی گردید. این ساختار نوترکیب جهت بیان پروتیین آپوپتین در سلول‌ها به روش‌های RT-PCR و Western Blot بررسی گردید و عملکرد آپوتین در سلول سرطانی BT-474 جهت ممانعت از رشد تومور حاصل از آن در موش‌های Nude مورد مطالعه قرار گرفت. یافته‌ها: ترانسفکت نمودن سلول سرطان سینه توسط فاژ لامبدا که حامل آپوپتین-CMV-ZAPλ بود، از رشد سلول سرطانی در شرایط آزمایشگاهی جلوگیری نمود و هیچ اثری بر سلول‌های سالم نداشت. بیان این پروتیین در تومور موشی نیز دیده شد و باعث زنده ماندن موش‌های توموری شد. نفوذ فاژ حامل آپوپتین به درون سلول سرطانی بسیار بالا بود و ترانسفکت نمودن پلاسمید حامل آپوپتین به‌طور مستقیم تاثیر کمی در توقف رشد این سلول داشت. نتیجه‌گیری: باکتریوفاژ لامبدا حاملی بی‌خطر بوده و آپوپتین به‌طور کاملا اختصاصی قادر به از بین بردن تومورهای سرطانی در بدن موجود زنده می‌باشد. چنین ساختاری روشی بسیار مطمئن برای درمان سرطان در انسان خواهد بود.