دوره 71، شماره 12 - ( اسفند 1392 )                   جلد 71 شماره 12 صفحات 762-753 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rismanchi M, Mokarram P, Alizadeh Naeeni M, Paryan M, Honardar Z, Kavousipour S et al . Microsatellite instability detection using BAT-25 and BAT-26 by Real Time PCR and HPLC in colorectal cancer. Tehran Univ Med J 2014; 71 (12) :753-762
ریسمانچی مرجان، مکرم پونه، علیزاده نایینی مهوش، پرییان مهدی، هنردار زهره، کاووسی‌پور سودابه و همکاران.. بررسی وضعیت میکروساتلایتی دو مارکر BAT-26 و BAT-25 با استفاده از دو تکنیک Real Time PCR و HPLC در سرطان کولورکتال. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1392; 71 (12) :753-762

1- گروه بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران. کمیته تحقیقات، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
2- گروه بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران. مرکز تحقیقات گوارش و کبد، بیمارستان نمازی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران. دانشکده علوم و فن‌آوری‌های نوین، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران. ، mokaram2@gmail.com
3- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، بیمارستان نمازی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران. گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
4- گروه تحقیق و توسعه، مجتمع تولیدی و تحقیقاتی انستیتور پاستور، تهران، ایران.
5- گروه بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
6- گروه آمار، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران.
زمینه و هدف: سرطان کولورکتال سومین و چهارمین سرطان شایع به‌ترتیب در آقایان و خانم‌ها می‌باشد. یکی از مسیرهای تومورزایی در سرطان کولورکتال، ناپایداری میکروساتلایتی (MSI) می‌باشد. با توجه به درصد بالای سرطان کولورکتال با ویژگی +MSI در ایران نسبت به دیگر مناطق دنیا، غربالگری این نوع سرطان یک امر ضروری می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی و معرفی تکنیک مناسب با حساسیت و ویژگی بالا جهت غربالگری سرطان کولورکتال با ویژگی +MSI می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، نمونه‌های سرم خون به منظور غربالگری غیرتهاجمی انتخاب و وضعیت میکروساتلایت آن‌ها با نمونه بافت تومور و نرمال مقایسه گردید. با استفاده از دو تکنیک Real Time PCR و HPLC (کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا) و هم‌چنین دو مارکر BAT-26 و BAT-25، وضعیت میکروساتلایتی نمونه‌ها تعیین شد در این قسمت روش مطالعه بیان شده جهت تایید دقت روش Real Time PCR، نمونه‌هایی که به صورت +MSI تشخیص داده شده بودند، با روش مرجع تعیین توالی نوکلئوتیدی نیز مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌ها: بر اساس روش مرجع تعیین توالی، تکنیک Real Time PCR حساسیت و ویژگی 100% در تشخیص تومورهای +MSI داشت، در حالی‌که حساسیت و ویژگی HPLC به‌ترتیب 83% و 100% (با مارکر BAT-26) و 50% و 97% (با مارکر BAT-25) بودند. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه نشان دادند که تکنیک Real Time PCR در تشخیص نمونه +MSI دارای حساسیت و ویژگی برابر با روش مرجع تعیین توالی می‌باشد، در حالی‌که HPLC حساسیت و ویژگی کم‌تری دارد. هم‌چنین سرم خون نمونه خوبی جهت غربالگری تومورهای +MSI نمی‌باشد.