زمینه و هدف: تعیین، جداسازی و حذف آلرژنهای عامل آسم برونشیال موثرترین روش درمانی در این زمینه محسوب میگردد. اخیراً افزایش نگهداری از حیوانات خانگی موجب گشته که افراد در معرض بسیاری آنتیژنهای ناشناخته قرار بگیرند. مطالعات در این زمینه بسیار بحثانگیز میباشد نتایج برخی از مطالعات اپیدمیولوژیک بیانگر آن است که نگهداری از حیوانات باعث کاهش ریسک ابتلا به حساسیت و آسم میگردد. هدف از این تحقیق تعیین ارتباط سابقه نگهداری از حیوانات با احتمال بروز بیماری آسم است.
روش بررسی: یک مطالعه مورد- شاهدی بر روی 300 کودک آسماتیک مراجعهکننده به مرکز طبی کودکان طی دو سال صورت گرفت و سوالاتی چون نوع و جنس حیوان خانگی، وضعیت بلوغ حیوان، مکان نگهداری از حیوان، مدت زمان و هدف نگهداری از حیوان پرسیده شد. سوالات مشابهی از 300 فرد غیر آسمی همسن و همجنس با بیماران (گروه کنترل) پرسیده و ثبت گردید و نسبت شانس (Odds Ratio) برای ابتلا به آسم در افرادیکه حیوان نگهداری میکردند محاسبه گردید.
یافتهها: نسبت شانس (OR) ابتلا به بیماری آسم در افراد دارای سابقه نگهداری از حیوانات 59/2 میباشد 21/4-60/1CI= و 001/0p<. دلیل اقتصادی مهمترین هدف در نگهداری حیوانات خانگی بوده است. اکثر حیوانات بالغ بوده و در خارج از منزل نگهداری شدهاند. تفاوتی بین جنس نر و ماده مشاهده نشده است.
نتیجهگیری: نگهداری از حیوانات خانگی عامل خطر مهمی در ابتلا به آسم میباشد در نتیجه به افراد مستعد ابتلا به آسم (افراد آتوپیک) توصیه میگردد که از نگهداری حیوانات اجتناب نمایند. در هر صورت انجام مطالعات بیشتر در ایران ضروری است.