دوره 72، شماره 3 - ( خرداد 1393 )                   جلد 72 شماره 3 صفحات 206-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohebi M, Pourkhalili K, Kesmati M, Akbarzadeh S, Akbari Z. Effects of exercise and supraphysiological dose of nandrolone decano-ate on the rat plasma opioid level: a brief report. Tehran Univ Med J 2014; 72 (3) :199-206
محبی مهدی، پور خلیلی خلیل، کسمتی مهناز، اکبرزاده صمد، اکبری زهرا. اثرات ورزش و تجویز مقادیر سوپرافیزیولوژیک ناندرولون دکانوییت بر سطح اپیوییدهای پلاسما در موش صحرایی: گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (3) :199-206

1- دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
3- دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ، dr.zaakbari@gmail.com
زمینه و هدف: استروییدهای آنابولیک که توسط ورزشکاران جهت تقویت عضلات استفاده می‌شوند، بیان اپیوییدهای اندوژن را تغییر و باعث اختلالات رفتاری می‌شوند. فعالیت‌های ورزشی میزان اپیوییدهای اندوژن را افزایش می‌دهند. هدف از این پژوهش، بررسی اثر استفاده مزمن ناندرولون بر اوپیوییدهای سرم موش‌های ورزشکار می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی در دو گروه بدون حرکت ورزشی و ورزشکار قرار گرفتند. حیوانات هر گروه به دو زیر گروه کنترل (حلال) و دارو (ناندرولون mg/kg 15) تقسیم شدند. در پایان سطح اوپیوییدهای سرم سنجیده شد. یافته‌ها: شنای دو هفته‌ای باعث افزایش معنادار سطوح سرمی اوپیوییدهای بتا- اندورفین (ng/l 5±114 در مقایسه با 5±98 در گروه کنترل، 038/0P=) و مت- انکفالین (ng/l 42±1556 در مقایسه با 27±1475 در گروه کنترل، 25/0P=) گردید. ناندرولون میزان بتا- اندورفین (ng/l 4±84 در مقایسه با 5±114، 002/0P=) و مت- انکفالین (ng/l 36±1378 در مقایسه با 42±1556، 011/0P=) را در گروه ورزشکار کاهش داد؛ اما در حیوانات بدون حرکت ورزشی ناندرولون تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر سطح اوپیوییدها نداشت. نتیجه‌گیری: تجویز مزمن ناندرولون سطح افزایش یافته اپیوییدها به‌دنبال ورزش را کاهش می‌دهد. با توجه به نقش اوپیوییدها در کنترل رفتار، احتمال ایجاد تغییرات رفتاری به‌دنبال مصرف استروییدهای آنابولیک دور از انتظار نیست.