دوره 72، شماره 5 - ( مرداد 1393 )                   جلد 72 شماره 5 صفحات 300-294 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fanayi K, Ajorloo M, Mozhgani S H R, Irani S, Gholami A. Design, construction and expression of recombinant vector containing the rabies virus nucleoprotein gene. Tehran Univ Med J 2014; 72 (5) :294-300
فنائی خدیجه، آجورلو مهدی، مژگانی سید حمیدرضا، ایرانی شیوا، غلامی علیرضا. طراحی، ساخت و بیان وکتور نوترکیب ژن نوکلئوپروتیین ویروس هاری. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (5) :294-300

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
2- مجتمع تولیدی تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران،گروه ویروس‌شناسی، دانشکده پزشکی
3- گروه ویروس‌شناسی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- آزمایشگاه پژوهش و ساخت واکسن هاری انسانی، مجتمع تولیدی تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران، بخش تحقیقات و مرکز رفرانس هاری WHO، انستیتو پاستور ایران ، agholami@pasteur.ac.ir
زمینه و هدف: هاری (Rabies) یک آنسفالیت حاد است که سالانه سبب مرگ بیش از 60.000 انسان در جهان می‌شود. تنها راه نجات بیماران استفاده‌ی به‌موقع از واکسن‌های کارآمد است. هدف از این مطالعه معرفی یک سیستم بیانی یوکاریوتی جدید به‌منظور بیان ژن نوکلئوپروتیین (N) ویروس هاری می‌باشد. این سیستم جهت ارزیابی و ساخت واکسن ضد هاری به‌کار می‌رود. روش بررسی: توالی کامل ژن N سویه PV ویروس هاری به‌روش Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) تکثیر و در وکتور pCDNA3.1(+) کلون شد. پس از هضم آنزیمی ژن از وکتور خارج و تعیین توالی شد. لکن به‌دلیل وجود موتانت در توالی آن، ژن مذکور به‌صورت وکتور نوترکیب pGH/N خریداری شد. pGH/N تکثیر و پس از هضم آنزیمی آن، ژن N مجدد در وکتور بیانی pCDNA3.1(+) کلون و کلونینگ تایید شد. وکتور نوترکیب (+)/N pCDNA3.1 به سلول‌های BSR کشت داده شده منتقل و بیان پروتیین N با روش آنتی‌بادی فلورسنت (FAT) بررسی و تایید شد. یافته‌ها: تعیین توالی ژن تکثیر شده با RT-PCR وجود جهش در ژن را مشخص نمود. هضم آنزیمی و خارج شدن ژن N از وکتور pGH/N خریداری شده و وکتور نوترکیب (+)/N pCDNA3.1 کلونینگ ژن N و نتایج الکتروفورز تکثیر ژن نوکلئوپروتیین را تایید کرد. کلونینگ مجدد ژن N در وکتور بیانی pCDNA3.1(+) با روش هضم آنزیمی و کنترل سریع (Quick check) نیز تایید و بیان پروتیین N در سلول‌های BSR با استفاده از پادتن اختصاصی و میکروسکوپ فلورسنت مشاهده شد. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد پروتیین N ویروس هاری سویه PV، در سیستم بیانی یوکاریوتی pCDNA3.1(+) طراحی شده کلون شده و می‌تواند بیان شود.