دوره 72، شماره 6 - ( شهریور 1393 )                   جلد 72 شماره 6 صفحات 359-352 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadighi S, Tavaccoli A H, Dadash Poor N, Hosieny K. Production of extracellular matrix powder for tissue engineering. Tehran Univ Med J 2014; 72 (6) :352-359
صدیقی صنمبر، توکلی امیر حسین، داداش پور نیر، حسینی کاظم. تهیه پودر ماتریکس خارج سلولی از بافت چربی جهت مهندسی بافت. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (6) :352-359

1- گروه داخلی، فوق تخصص خون و انکولوژی، مرکز تحقیقات سرطان، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، ssadighi@tums.ac.ir
2- گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات و بانک فرآورده‌های پیوندی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه زیست‌شناسی مولکولی، دانشگاه علوم و تحقیقات آزاد اسلامی تهران
4- مرکز تحقیقات و بانک فرآورده‌های پیوندی، مجتمع بیمارستانی امام‌خمینی
زمینه و هدف: به‌تازگی داربست‌های تهیه شده از بافت‌های زنده، به‌عنوان بستر رشد و تکثیر سلول بنیادی مورد توجه رشته پزشکی ترمیمی و مهندسی بافت قرار گرفته‌اند. مواد زیستی طبیعی به روشی نیاز دارند تا آنها را از تجزیه حفظ کرده، ایمنی‌زایی را کاهش داده و بافت را استریلیزه کند. هدف این مطالعه تهیه داربست از بافت چربی انسانی و بررسی ساختار پروتیینی پودر سلول‌زدایی شده حاصل از آن است. روش بررسی: این مطالعه از نوع تولید مواد و بررسی تحلیلی روش‌ها است. بافت چربی مورد نیاز از مواد زاید حاصل جراحی لیپوساکشن و با کسب رضایت شفاهی بیماران تامین گردید. جراحی زیبایی مربوط به نواحی پهلو و شکم خانم‌های در رده سنی 42-38 ساله در یک کلینیک خصوصی طی زمستان 1391 تا بهار 1392 انجام شد. جهت تهیه داربست مناسب، سلول‌زدایی بافت چربی انسان با استفاده از روش‌های فیزیکی، شیمیایی و هضم آنزیمی انجام گردید. نمونه داربست حاصله تحت بررسی میکروسکوپ الکترونی و بررسی تحلیلی توسط ژل الکتروفورزیس با تکنیک (Blue-Native) و بیان ژن‌های لامینین، فیبرونکتین، کلاژن تیپ 1، کلاژن تیپ 4، دسمین، اکتین، اینتگرین، به روشReal Time- Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) قرار گرفت. یافته‌ها: تقریبا از هر ml 200 بافت چربی mg 10 ماتریکس به‌دست آمد. فقدان سلول و ماهیت پروتیینی (به‌طور عمده کلاژن نوع یک و چهار، فیبرونکتین و لامینین) پودر ماتریکس حاصله، با رنگ‌آمیزی ایمینوهیستوشیمی، بررسی ژنتیک و کروماتوگرافی تایید شد. مشاهدات میکروسکوپ الکترونی خصوصیات ساختمانی سه بعدی مناسب داربست از جمله مشخصه متخلخل نمونه‌ها را مشخص نمود. نتیجه‌گیری: ارزیابی تحلیلی و مقایسه‌ای بیان پروتیین‌های اختصاصی نشان داد که پودر ماتریکس تهیه شده از بافت چربی در این مطالعه علی‌رغم به‌کارگیری روش‌های هضم آنزیمی غنی از ترکیبات کلاژن و دارای توانایی عملکرد ترمیمی و ساختاری است و به‌ویژه می‌تواند فرصت جدیدی برای پیشرفت روش‌های ترمیم بافت نرم ایجاد کند.