دوره 72، شماره 6 - ( شهریور 1393 )                   جلد 72 شماره 6 صفحات 411-404 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadpour-kacho M, Zahed Pasha Y, Rasoulinejad S A, Hajiahmadi M, Pourdad P. Correlation between retinopathy of prematurity and clinical risk index for babies score . Tehran Univ Med J 2014; 72 (6) :404-411
احمد پور کچو موسی، زاهد پاشا یدالله، رسولی‌نژاد سید احمد، حاجی احمدی محمود، پورداد پریسا. ارتباط بین رتینوپاتی نارسی و شاخص خطر بالینی برای نوزادان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (6) :404-411

1- مرکز تحقیقات بیماری‌های غیرواگیر کودکان، گروه نوزادان، بیمارستان کودکان امیرکلا، دانشگاه علوم پزشکی بابل ، mousa_ahmadpour@hotmail.com
2- مرکز تحقیقات بیماری‌های غیرواگیر کودکان، گروه نوزادان، بیمارستان کودکان امیرکلا، دانشگاه علوم پزشکی بابل
3- گروه چشم، بیمارستان آیت ا... روحانی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
4- گروه آمار و پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات بیماری‌های غیرواگیر کودکان، بیمارستان کودکان امیرکلا، دانشگاه علوم پزشکی بابل
5- گروه مراقبت ویژه نوزادان، بیمارستان کودکان امیرکلا، دانشگاه علوم پزشکی بابل
زمینه و هدف: چندین فاکتور خطر در رابطه با بروز رتینوپاتی نارسی (ROP) در نوزادان با وزن تولد ‌کم دخالت دارند ولی به رابطه آن با نمره ‌(CRIB) Clinical Risk Index for Babies ‌‌کمتر پرداخته شده‌، از این روی این مطالعه جهت بررسی ارتباط بین شاخص ‌CRIB با وقوع رتینوپاتی نارسی در نوزادان نارس طراحی گردید. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی تمام نوزادان بستری ‌شده با وزن تولد کمتر ‌از 1500 گرم و سن حاملگی کمتر‌‌ از 28‌ هفته و نوزادانی که سن حاملگی 34-29 هفته با وزن تولد ‌2000-1500‌ گرم دارند به‌ شرط داشتن سیر‌کلینیکی ناپایدار، وارد مطالعه شدند.‌ معاینه‌ چشم‌‌ پزشکی توسط رتینولوژیست‌ که بی‌خبر از نمره CRIB بوده انجام و طبقه‌بندی ROP بر‌اساس طبقه‌بندی بین‌المللی آن انجام شد.‌ نمره CRIB هر نوزاد در 12 ساعت اول بستری محاسبه و با بروز یا عدم بروز ROP و همچنین با شدت‌ آن‌ مقایسه گردید و P کمتر از 05/0 معنادار تلقی گردید. یافته‌ها: از 256 نوزاد نارس بستری‌، ‌70% (180 نوزاد) مبتلا به درجاتی از ROP شدند که در 88/68% (124 نوزاد) سیر پسرفت (بهبودی) داشتند ولی ‌در 11/31% (56 نوزاد) نیاز به درمان برای ROP پیدا کردند. در جمعیت نوزادان نیازمند به درمان 75% (42 نوزاد) با تزریق‌ Avastin و 25% (14 نوزاد) با Laser در‌مان شدند. میانگین نمره ‌CRIB در گروه با 74/2±79/4 ROP و در گروه بدون 00/2±78/3 ROP بود (004/0=P) ولی رابطه نمره ‌CRIB با شدت ROP رابطه معنا‌داری نبود (152/0=‌P). نتیجه‌گیری: شاخص ‌CRIB قادر ‌است در نوزادان نارس‌ بروز ROP را‌‌ پیش‌بینی کند اما نمی‌تواند شدت، ‌پیشرفت و یا ‌پسرفت آن را پیشگویی نماید.