دوره 72، شماره 6 - ( شهریور 1393 )                   جلد 72 شماره 6 صفحات 422-417 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beiranvand R, Delpisheh A, Solymani S, Sayehmiri K, Weysi K, Ghalavandi S. Assessment of Tuberculosis distribution by geographical information system in Khuzestan province: a brief report. Tehran Univ Med J 2014; 72 (6) :417-422
بیرانوند رضا، دل پیشه علی، سلیمانی سمیرا، سایه میری کوروش، ویسی کیوان، قلاوندی شهناز. بررسی انتشار بیماری سل با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی در استان خوزستان طی سال‌های 1391-1384: گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (6) :417-422

1- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، alidelpisheh@yahoo.com
3- مهندسی محیط زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
4- مرکز پیشگیری از آسیب‌های روانی- اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
5- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
6- گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
زمینه و هدف: امروزه سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) یکی از مفیدترین ابزار اپیدمیولوژیک در شناسایی مناطق جغرافیایی با خطر بالای ابتلا به بیماری سل می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی چگونگی انتشار بیماری سل با استفاده از GIS اجرا گردید. روش بررسی: در این مطالعه‌ی کوهورت گذشته‌نگر، 6363 بیمار جدید که از فروردین سال 1384 تا پایان شهریور سال 1391 در استان خوزستان مبتلا به سل تشخیص داده شده بودند، با روش سرشماری مورد مطالعه قرارگرفتند. بروز بیماری سل بر اساس شرایط اقلیمی و پوشش گیاهی با استفاده از GIS بررسی شد. اطلاعات آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویراست 16 تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها: نقشه‌ی GIS انتشار بیماری سل در شرایط اقلیمی و پوشش‌های گیاهی مختلف ترسیم شد. بین بروز بیماری سل و شرایط اقلیمی ارتباط معناداری از لحاظ آماری مشاهده گردید (017/0P=). بین بروز سل و پوشش گیاهی، ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (004/0P=). نتیجه‌گیری: خطر ابتلا به بیماری سل ارتباط تنگاتنگی با شرایط اقلیمی و پوشش گیاهی دارد به‌طوری‌که خطر ابتلا به بیماری سل در مناطق با شرایط اقلیمی فراخشک و پوشش گیاهی مراتع کوهستانی بیشتر از سایر مناطق است. ارایه خدمات و مراقبت‌های ویژه به مناطق با خطر بالا توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: سل، GIS، شرایط اقلیمی، پوشش گیاهی
نوع مطالعه: گزارش كوتاه |