دوره 72، شماره 9 - ( آذر 1393 )                   جلد 72 شماره 9 صفحات 637-630 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esmaeilzadeh F, Hatam N, Esmaeilzadeh Z, Rajabi A, Anami M, Vahedi S et al . Effectiveness of post-exposure rabies prophylaxis. Tehran Univ Med J 2014; 72 (9) :630-637
اسماعیل‌زاده فیروز، حاتم ناهید، اسمعیل‌زاده ژیلا، رجبی عبدالحلیم، انعامی میثم، واحدی سجاد و همکاران.. پیشگیری از "هاری" پس از مواجهه با حیوان گزیدگی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (9) :630-637

1- گروه مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه مدیریت و خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
3- گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی مراغه
4- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، rajabiepid@gmail.com
5- گروه اقتصاد بهداشت، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
6- گروه اپیدمیولوژی و آمار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: هاری از کشنده‌ترین بیماری‌ها است و درصورت بروز علایم، مرگ شخص حتمی است، ولی با پیشگیری پس از مواجهه Post-Exposure Prophylaxis (PEP) می‌توان از مرگ‌و‌میر هاری جلوگیری کرد. این مطالعه به‌منظور برآورد اثربخشی پیشگیری پس از مواجهه انجام گردید. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی کل موارد حیوان‌گزیدگی که از اول فروردین تا 29 اسفند 1390 در دفاتر هاری در استان فارس ثبت شده بود وارد مطالعه شدند و تعداد مرگ‌ها، در هر یک از گروه‏های سنی به تفکیک جنس با استفاده از مدل درخت تصمیم‌گیری و با توجه به اطلاعات جمع‌آوری‌شده از مراکز بهداشتی درمانی استان فارس، انیستیتو پاستور و مطالعات پیشین به‌دست آمده بود محاسبه شد. سپس به‌وسیله فرمول Disability-Adjusted Life Year (DALY) تعداد DALYهای پیشگیری‌شده در هر یک از گروهای سنی محاسبه گردید. یافته‌ها: در سال 1390 در استان فارس 7111 نفر مورد حیوان‌گزیدگی قرار گرفته و درمان PEP را دریافت کرده بودند که (85/75%) 5394 نفر آنها مرد و (15/24%) 1717 نفر آنها زن بودند. درمان PEP در مجموع از 076/177 مرگ پیشگیری کرده بود که تعداد مرگ‌های پیشگیری‌شده در مردان (72/75%) 096/134 نفر و تعداد مرگ‌های پیشگیری‌شده در زنان (27/24%) 98/42 نفر به‌دست آمد. همچنین در اثر مرگ‌های پیشگیری‌شده برنامه PEP از 71/4455، DALY، جلوگیری کرده بود. نتیجه‌گیری: انجام درمان Post-exposure prophylaxis برای افرادی که مورد حیوان‌گزیدگی قرار می‌گیرند به‌میزان قابل‌توجهی از بار بیماری هاری در جامعه می‌کاهد. محاسبات با برآوردهای مقدماتی هزینه چنین می‌نماید که به‌احتمال این مداخله بسیار هزینه- اثربخش نیز می‌باشد.