دوره 73، شماره 1 - ( فروردین 1394 )                   جلد 73 شماره 1 صفحات 23-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ganjzadeh F, Shirkoohi R. Association between occludin gene expression and clinical morphological characteristics in breast cancer. Tehran Univ Med J 2015; 73 (1) :18-23
گنج زاده فاطمه، شیرکوهی رضا. ارتباط بیان ژن اوکلودین با مشخصات بالینی و مورفولوژیک سرطان پستان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (1) :18-23

1- گروه ژنتیک، دانشگاه گیلان
2- گروه ژنتیک، مرکز تحقیقات سرطان، انستیتو کانسر، مجتمع بیمارستانی امام‌خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، rshirkoohi@tums.ac.ir
زمینه و هدف: سرطان پستان، دومین سرطان شایع پس از ریه در جهان می‌باشد. همچنین این بیماری پنجمین علت شایع مرگ در اثر سرطان است. سرطان پستان، رشد مهار‌نشده‌ی سلول‌های غیر‌طبیعی است که در نواحی مختلف پستان ایجاد می‌شود. 90% از سرطان‌ها بر اثر متاستاز رخ می‌دهند و غلبه بر پیوستگی‌های سلولی بدن از جمله پیوستگی‌های محکم یکی از راه‌های ایجاد متاستاز می‌باشد. اوکلودین (Occludin) یک پروتیین سرتاسری غشایی می‌باشد که در محل اتصالات محکم وجود دارد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی میزان بیان اوکلودین در سرطان پستان انسان بود. روش بررسی: در این پژوهش نمونه‌های تومور 30 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه‌کننده به انستیتو کانسر بیمارستان امام‌خمینی (ره) و ذخیره‌شده در بانک تومور ایران از ابتدای فروردین 1392 به‌مدت یک‌ماه، پس از دریافت رضایت‌نامه اخلاقی، مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا استخراج RNA کمی صورت گرفت و سپس با استفاده از رونویسی معکوس و Polymerase chain reaction (PCR) معمولی و Real-time PCR بیان ژن اوکلودین در این بیماران مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: بیان ژن اوکلودین در بیماران با مرحله بالاتر بیماری نسبت به حالت کنترل بالاتر رفته بود و این افزایش به‌صورت معنادار به‌خصوص میان دو مرحله بالایی و پایینی قابل مشاهده بود. نتیجه‌گیری: افزایش بیان ژن اوکلودین را می‌توان به‌عنوان یکی از فاکتورهای تاثیر‌گذار در روند تبدیل بافت سالم به‌سمت سرطانی شدن دانست.