دوره 73، شماره 1 - ( فروردین 1394 )                   جلد 73 شماره 1 صفحات 59-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzamoradi M, Heidar Z, Kimiaee P, Saleh M, Ashrafivand S. Evaluation of side effects of ondansetron in pregnancy: a descriptive case-series study. Tehran Univ Med J 2015; 73 (1) :55-59
میرزا مرادی معصومه، حیدر زهرا، کیمیایی پریچهر، صالح معصومه، اشرفی‌وند سپیده. بررسی عوارض مصرف اندانسترون در بارداری: یک بررسی توصیفی گروه موردی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (1) :55-59

1- مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری؛ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیمارستان مهدیه،
2- مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری؛ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیمارستان مهدیه ، dr_zheidar@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری؛ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیمارستان مهدیه
چکیده:   (202135 مشاهده)
زمینه و هدف: اندانسترون (Ondansetron) آنتاگونیست گیرنده پنج هیدروکسی تریپتامین و داروی موثر ضد استفراغ در بیماران کموتراپی؛ دوره پس از جراحی و همچنین تهوع و استفراغ بارداری می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی بروز عوارض جنینی در مادران مصرف‌کننده این دارو انجام شده است. روش بررسی: در یک مطالعه توصیفی گروه بیماران (case-series study) 22 خانم بارداری که از اردیبهشت 1385 تا شهریور 1392 با شکایت از تهوع و استفراغ تکرار‌شونده در بیمارستان مهدیه تهران بستری شده بودند، به‌دلیل عدم پاسخ به درمان‌های رایج تحت درمان با اندانسترون mg 4 خوراکی سه بار در روز قرار گرفتند. پس از ختم بارداری فاکتورهای مربوط به نوزاد شامل سن زمان تولد، مرگ داخل رحمی، وزن زمان تولد، آپگار نوزاد، نیاز به بستری در NICU و وجود آنومالی ثبت شد. یافته‌ها: بیماران شرکت‌کننده در این مطالعه از نظر سنی از 20 تا 42 سال (22/28±08/5 سال) بوده در موارد بررسی دو مورد سقط (9%)، دو مورد بارداری دوقلویی (9%) بود. اندانسترون در 15 (1/68%) بیمار در متوسط سن حاملگی 9 هفته یعنی دوران اندام‌زایی (Organogenesis) آغاز شد و در 8 (3/36%) بیمار تا سه ماهه سوم بارداری مصرف شد. در بررسی‌های اولیه 100% بیماران کتونوری، 15 (2/68%) هیپوکالمی (mEq/L 5/3 K+ level <) سه مورد (6/13%) هیپرتیروییدی و پنج مورد (7/22%) اختلالات عملکرد کبدی داشتند. در سه مورد (6/13%) کشت ادراری مثبت بود. آپگار دقیقه اول و پنجم نوزادان 9 و 10 و متوسط وزن زمان تولد g 3110 بود و آنومالی مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: مصرف اندانسترون طی بارداری همراه با بروز عوارض تراتوژن نمی‌باشد بنابراین به‌عنوان خط دوم درمان در ویار بارداری قابل تجویز می‌باشد.