دوره 70، شماره 10 - ( 10-1391 )                   جلد 70 شماره 10 صفحات 651-640 | برگشت به فهرست نسخه ها

S M, MM M, H D, N B H, MR B. Evaluation of the concentration of Proinflammatory/Pro Th1 Cytokines IFN- and TNF-α and anti inflammatory/Pro Th2 Cytokines IL-13 and IL-4 in breast milk and their relationship to atopic dermatitis. Tehran Univ Med J 2013; 70 (10) :640-651
مرادخانی سپیده، محمدی محمدمهدی، دانشور حمید، بازرگان هرندی نسرین، بانشی محمدرضا. بررسی غلظت اینترفرون- گاما، فاکتور نکروز تومور- آلفا، اینترلوکین- 13 و اینترلوکین- 4 در شیر مادر و ارتباط آن‌ها با درماتیت آتوپیک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (10) :640-651

1- مرکز تحقیقات فیزیولوژی کرمان دانشگاه علوم پزشکی کرمان
2- گروه ایمنی شناسی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، mmmohamadi@razi.tums.ac.ir
3- گروه ایمنی شناسی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
4- گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
5- مرکز تحقیقات مد لسازی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
زمینه و هدف: درماتیت آتوپیک یکی از رایج‌ترین بیماری‌های پوستی مزمن، التهابی و خارش‌دار بین اطفال می‌باشد. تاثیر قطعی مواد موجود در شیر مادر در پیش‌گیری از انواع بیماری‌های التهابی (هم‌چون درماتیت آتوپیک) مورد بحث است. هدف از این مطالعه، اندازه‌گیری غلظت سایتوکین‌های اینترفرون- گاما، فاکتور نکروز تومور- آلفا، اینترلوکین- 13 و اینترلوکین- 4 در شیر مادر و رابطه‌ی آن‌ها با درماتیت آتوپیک در شیرخواران بود.
روش بررسی: نمونه‌های مورد از شیر مادران دارای شیرخوار مبتلا به درماتیت آتوپیک انتخاب گردیدند. هم‌زمان با آن نمونه‌های کنترل از شیر مادران دارای شیرخوار غیر مبتلا به درماتیت آتوپیک (یا هرگونه بیماری آلرژیک دیگر) انتخاب شدند. غلظت سایتوکین‌های التهابی و ضدالتهابی ذکر شده موجود در شیر مادر با تکنیک الایزا اندازه‌گیری شد. اطلاعات دموگرافیک با استفاده از یک فرم جمع‌آوری اطلاعات اخذ گردید. هم‌چنین، شدت بیماری بر اساس شاخص (SCORAD) Scoring Atopic Dermatitis تعیین شد. ارتباط متغیرها نیز مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته‌ها: بر اساس نتایج آزمون Unpaired t-test، غلظت سایتوکین‌های IFN-γ و IL-13 به‌طور معنی‌داری در گروه مورد افزایش داشت (به ترتیب 04/0P= و 02/0P=). اما، در آزمون رگرسیون لجستیک، تنها اثر IFN-γ، روی افزایش شانس ابتلا به بیماری در گروه مورد، از نظر آماری معنی‌دار شد (02/0P=).
نتیجه‌گیری: غلظت سایتوکین‌های IFN-γ،IL-13  و IL-4 در شیر مادران دارای شیر‌خوار مبتلا به درماتیت آتوپیک افزایش می‌یابد و در مقابل، غلظت سایتوکین TNF-α در شیر مادران دو گروه یکسان است. البته، شانس ابتلا به درماتیت آتوپیک، با افزایش 10 واحد در غلظت IFN-γ (برحسب pg/mL)، به‌میزان 49% افزایش می‌یابد.