دوره 73، شماره 6 - ( شهریور 1394 )                   جلد 73 شماره 6 صفحات 455-447 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh Z, Halabchi F, Rajabian Tabesh M. Vitamin D deficiency in population with BMI greater than 25 kg/m2 and its association with demographic and anthropometric indices. Tehran Univ Med J 2015; 73 (6) :447-455
علیزاده زهرا، حلبچی فرزین، رجبیان تابش مستانه. شیوع کمبود ویتامین D در افراد با شاخص توده بدنی بالاتر از kg/m2 25 و ارتباط آن با شاخص‌های دموگرافیک و آنتروپومتریک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (6) :447-455

1- مرکز تحقیقات پزشکی ورزشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، z_alizadeh@tums.ac.ir
2- مرکز تحقیقات پزشکی ورزشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه پزشکی ورزشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: امروزه چاقی و اضافه وزن مشکل عمده سلامتی در جهان می‌باشد. بر اساس شواهد علمی موجود کاهش سطح ویتامین D در برخی بیماری‌های مزمن مانند دیابت و چاقی گزارش شده است. هدف از مطالعه کنونی بررسی شیوع کمبود ویتامین D در افراد دارای اضافه وزن و چاق و ارتباط آن با برخی از عوامل از جمله سن، جنس، شغل و درصد چربی بدن است. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، افراد مراجعه‌کننده به کلینیک چاقی بیمارستان امام خمینی (ره) در طی یک‌سال (شهریورماه ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۳) بررسی شدند. فراوانی کمبود ویتامین D با سطح سرمی کمتر از ng/ml 30 در میان 107 شرکت‌کننده تعیین شد. یافته‌ها: از میان 107 شرکت‌کننده در 81 نفر (7/75%) کمبود ویتامین D گزارش شد. شیوع کمبود ویتامین D در شرکت‌کنندگان با شاخص توده بدنی 9/29-25، 9/34-30 و بالاتر از kg/m2 35 به‌ترتیب،3/77، 7/83 و 4/69% بود، اما این اختلاف در بین افراد دارای اضافه وزن و چاق معنادار نشد (193/0=P). شیوع کمبود شدید و متوسط ویتامین D در شرکت‌کنندگان به ترتیب 2/25 و 5/50% بود. شیوع کمبود ویتامین D در سنین کمتر از 50 سال، به صورت معناداری شایع‌تر از کمبود آن در افراد بالای 50 سال بود (001/0=P). نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع کمبود ویتامین D در افراد دارای اضافه وزن و چاق به‌ویژه در افراد کمتر از 50 سال بالاست. پیشگیری و درمان کمبود این ویتامین در برنامه‌های درمانی افراد چاق و دارای اضافه وزن به‌خصوص در بالغین جوان ضروری به نظر می‌رسد.