دوره 73، شماره 7 - ( مهر 1394 )                   جلد 73 شماره 7 صفحات 543-540 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi Z, Sherafati G, Fani A. Uncommon toxicity of low-dose methotrexate: case report. Tehran Univ Med J 2015; 73 (7) :540-543
یوسفی زهره، شرافتی گلرخ، فانی آذر. گزارش یک مورد غیرمعمول سمیت ناشی از مصرف میزان کم متوتروکسات: گزارش موردی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (7) :540-543

1- گروه زنان و مامایی، بیمارستان قائم (عج)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- گروه رادیوتراپی- انکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، fania@mums.ac.ir

زمینه: بیماری تروفوبلاستیک بارداری از پیامدهای حاملگی غیرطبیعی است و نکته مهم احتمال بدخیم شدن این بیماری است. درمان استاندارد بیماری تروفوبلاستیک حاملگی شیمی‌درمانی است. از داروهای ارجح شیمی‌درمانی تک‌دارویی، آمپول متوترکسات است که در درمان بیماری تروفوبلاستیک پایدار حاملگی استفاده می‌شود. در اینجا یک مورد عوارض غیرمعمول سمیت ناشی از مصرف تک‌دارویی با نوع رژیم میزان کم متوتروکسات گزارش می‌شود. معرفی بیمار: خانم 20 ساله با تشخیص بیماری تروفوبلاستیک پایدار حاملگی به مرکز انکولوژی زنان بیمارستان قائم (عج) مشهد در اردیبهشت‌ماه سال 1393 ارجاع شد. پس از بررسی‌های تکمیلی لازم و توصیه به شیمی‌درمانی تک‌دارویی با رژیم مقادیر کم متوتروکسات، دارو تزریق شد. متاسفانه پس از دریافت اولین دوره درمان، بیمار دچار عوارض غیر‌معمول تهدید‌کننده حیات ناشی از شیمی‌درمانی با متوتروکسات شد که نیاز به بستری در ICU و مراقبت‌های ویژه گردید، ولی خوشبختانه سرانجام با درمان‌های نگه‌دارنده بهبودی یافت. نتیجه‌گیری: در درمان با رژیم مقادیر کم متوتروکسات باید عوارض غیر‌قابل پیش‌بینی را مد نظر داشته باشیم.

نوع مطالعه: گزارش موردي |