دوره 65، شماره 11 - ( 11-1386 )                   جلد 65 شماره 11 صفحات 12-6 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajiabdolbaghi M, Allishah H.A, Rasoolinejad M, Bahador A, Izadi M, Mobaien A.R. Peripheral Blood Mononuclear Cell Mycobacterium tuberculosis PCR sensitivity in diagnosis of Tuberculosis. Tehran Univ Med J 2008; 65 (11) :6-12
محبوبه حاجی عبدالباقی ، حسین‌علی عالیشاه ، مهرناز رسولی نژاد ، عباس بهادر ، مهران ایزدی ، احمد رضا مبین . حساسیت MTB-PCR خون در تشخیص مایکوباکتریوم توبرکلوزیس. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1386; 65 (11) :6-12

سل هنوز یکی از مهمترین علل مرگ و میر در بسیاری از کشورهاست. با توجه به وقت‌گیر بودن روش‌های معمول تشخیص سل مثل کشت که 8-3 هفته زمان می‌برد، لازم است روش‌های سریع تشخیصی مثل Polymerase Chain Reaction (PCR) مورد ارزیابی قرار گیرد.

روش بررسی: در یک مطالعه مقطعی از 95 بیمار مبتلا به سل ریوی و خارج ریوی سه میلی‌لیتر خون سیتراته تهیه و پس از DNA extraction به‌وسیله کیت تجاری QIAGEN، با استفاده از پرایمر IS1081 آزمایش PCR انجام شد.

یافته‌ها: از 95 بیمار در این طرح با میانگین (±SD) سنی 3/20±4/44، 36 بیمار زن (9/37%) و 59 بیمار مرد (1/62%) بودند. این افراد شامل 69 مورد سل ریوی و 26 مورد سل خارج ریوی بودند که در 32 مورد (7/33%) PCR مثبت و 63 مورد (3/66%) PCR منفی شد. حساسیت PCR سلول‌های منو نوکلئر خون محیطی P‏eripheral Blood Mononuclear Cell -Mycobacterium Tuberculosis PCR (PBMC- MTB PCR) برای سل ریوی 1/44%، سل خارج ریوی 2/19% و برای سل منتشر 0/10% بود.

نتیجه‌گیری: حساسیت PBMC- MTB PCR برای تشخیص سل ریوی و خارج ریوی پائین بوده و با توجه به تاثیر فاکتورهای متعدد در نتیجه و هزینه زیاد استفاده از این روش، به‌کارگیری آن به‌عنوان یک روش مکمل در تائید تشخیص موارد قویا مشکوک به بیماری سل پیشنهاد می‌گردد. این روش نمی‌تواند به‌عنوان روش تشخیصی جانشین اسمیر و کشت که روش استاندارد تشخیصی سل می‌باشند به‌کار گرفته شود.