دوره 73، شماره 9 - ( آذر 1394 )                   جلد 73 شماره 9 صفحات 679-674 | برگشت به فهرست نسخه ها

Maleki A, Payandeh M, Nadali F. Interpretation of erythrocyte histograms obtained from automated hematology analyzers in hematologic diseases. Tehran Univ Med J 2015; 73 (9) :674-679
ملکی علی، پاینده مهرداد، نادعلی فاطمه. تفسیر هیستوگرام‏های اریتروسیتی به‌دست‌آمده از دستگاه‏های خودکار هماتولوژی در بیماری‏های خونی معمول. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (9) :674-679

1- گروه هماتولوژی آزمایشگاهی و بانک خون، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه هماتولوژی و انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
3- گروه هماتولوژی آزمایشگاهی و بانک خون، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ، nadalifa@yahoo.com

زمینه و هدف: گراف‏های سلولی بخش جدایی‏‏ناپذیری از آزمایش شمارش کامل خون (CBC) بوده که در دستگاه‏های خودکار هماتولوژی در دسترس می‏باشند.

روش بررسی: در این پژوهش توصیفی تحلیلی، علاوه بر ارایه هیستوگرام‏های بیمارانی که از فروردین 1392 تا اسفند 1393 به آزمایشگاه بیمارستان زاگرس کرمانشاه مراجعه کرده بودند، با به‌کارگیری موتور جستجوگر Pubmed در یک جستجوی رایانه‏ای در پایگاه داده‌های Medline، از مقالات منتشر شده مرتبط و نیز کتابچه راهنمای دستگاه‏های هماتولوژی نیز کمک گرفته شد. برای جستجو از اصطلاحات اریتروگرام، هیستوگرام اریتروسیتی و گراف‏های هماتولوژی استفاده شد.

یافته‌ها: هیستوگرام‏ها در وضعیت‏های مختلف هماتولوژیک غیرطبیعی می‏شوند و می‏توانند سرنخ‏های مهمی را در تشخیص بیماری‏های مختلف به‌دست دهند. این گراف‏ها در طیفی از وضعیت‏های پاتولوژیک نماهای اختصاصی دارند. در پایش روند درمانی برخی بیماری‏های خونی مانند کم‏خونی‏های فقر آهن و مگالوبلاستیک، هیستوگرام‏ها می‏توانند پیشرفت درمان را نمایش دهند.

نتیجه‌گیری: از هیستوگرام‏ها می‏توان در همراهی با دیگر پارامترهای CBC، به‌عنوان یک ابزار غربال‌گری و کمکی در پایش و تفسیر وضعیت‏های پاتولوژیک استفاده نمود.

نوع مطالعه: گزارش كوتاه |