دوره 73، شماره 10 - ( دی 1394 )                   جلد 73 شماره 10 صفحات 743-739 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazemi S, Shakeri Hosseinabad M, Ameri M, Ghorbani Yekta B. Acute respiratory distress syndrome assessment after traumatic brain injury. Tehran Univ Med J 2016; 73 (10) :739-743
کاظمی شهروز، شاکری حسین آباد مژگان، عامری مریم، قربانی یکتا بتول. سندرم دیسترس تنفسی حاد در صدمات تروماتیک حاد مغزی در یک بیمارستان دانشگاهی تهران. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (10) :739-743

1- گروه پزشکی قانونی شهید بهشتی، بیمارستان شهید مدرس، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- گروه پزشکی قانونی شهید بهشتی، بیمارستان شهدای هفتم تیر، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mzn.sh78@yahoo.com
3- گروه پزشکی قانونی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، مجتمع بیمارستانی حضرت رسول اکرم (ص)
4- مرکز تحقیقات فیزیولوژی کاربردی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم پزشکی تهران

زمینه و هدف: یکی از مهمترین عوارض مرتبط با صدمات تروماتیک مغزی، سندرم دیسترس حاد تنفسی (ARDS) است. هدف این مطالعه بررسی شیوع سندرم دیسترس تنفسی حاد در صدمات تروماتیک حاد به سر است.

روش بررسی: این مطالعه آینده‌نگر بر روی بیماران صدمه تروماتیک حاد سر بستری در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان شهدای هفتم تیر تهران از مهر 1391 تا شهریور 1392 انجام شد. شرط ورود به مطالعه وجود ترومای سر در بیمار و شرط خروج صدمه قفسه سینه هم زمان بود. سپس بر اساس فرمول Cohran تعداد نمونه انتخاب شد. پرسشنامه‌ای طراحی شد که پزشکان وبا نظارت متخصص جراحی مغز و اعصاب آن را به صورت آینده‌نگر تکمیل کردند.

یافته‌ها: میزان شیوع سندرم زجر تنفسی 35(8/23%) مورد بود. شایع‌ترین آسیب همراه با اسیدوز متابولیک Subarachnoid hemorrhage (SAH) بود. شایعترین آسیب همراه با ARDS آسیب Subdural hemorrhage (SDH) بودند. رابطه بین Glasgow Coma Scale (GCS) و ARDS معنادار بود (0001/0P<). بیماران با SAH میانگین نمره GCS=7 و افراد فاقد SAH دارای میانگین نمره GCS=5 بودند. اختلاف بین این دو معنادار بود (012/0P<).

نتیجه‌گیری: سندرم دیسترس حاد تنفسی به دنبال صدمات تروماتیک مغزی از عوارض شایع می‌باشد که توجه به آن در مدیریت درمان ضروری است و موجب کاهش مرگ و میر می‌گردد. در این مطالعه مشخص شد که مصدومان تصادفات با آسیب سر حسب ریسک فاکتورهای همراه و متغیرهای مربوطه پیامدهای مختلفی داشتند. بیشترین صدمه سر منجر بهARDS  خونریزیSDH  بوده و ریسک فاکتور همراه سن بالا در جنس مرد و وجود اسیدوز بود.