دوره 73، شماره 11 - ( بهمن 1394 )                   جلد 73 شماره 11 صفحات 818-812 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourfakhr P, Raaefi V, Najafi A, Shariat Moharari R, Etezadi F, Orandi A et al . Evaluation of postoperative analgesic effects of gabapentin and ketorolac after Orthognathic surgeries. Tehran Univ Med J 2016; 73 (11) :812-818
پورفخر پژمان، رائفی وحید، نجفی اتابک، شریعت محرری رضا، اعتضادی فرهاد، اورندی امیرعلی و همکاران.. ارزیابی اثرات بی‌دردی پس از عمل کتورولاک و گاباپنتین در جراحی‌های ارتوگناتیک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (11) :812-818

1- گروه بیهوشی، بیمارستان سینا، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه بیهوشی، بیمارستان سینا، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، mohammadreza.khajavi@gmail.com

زمینه و هدف: کنترل درد پس از جراحی‌های فک و صورت (Orthognathic) به‌دلیل شدت درد و محدودیت‌های استفاده از مواد مخدر در این بیماران دارای اهمیت خاصی است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر گاباپنتین و کتورولاک برای کنترل درد پس از عمل در این جراحی‌ها بود. روش بررسی: این پژوهش، یک کارآزمایی بالینی تصادفی (RCT) بود که در 75 بیمار با محدوده سنی 18 تا 60 سال و با American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status classification system I-II که تحت Orthognathic surgeries در بیمارستان سینا در فاصله زمانی خرداد 1392 تا مرداد 1393 قرار گرفتند، انجام شد. بیماران به‌طور تصادفی در سه گروه تقسیم شدند. همه گروه‌ها g 1 استامینوفن داخل رگی نیم ساعت پیش از پایان جراحی دریافت کردند. گروه کنترل (۲۵ نفر) پلاسبو دریافت کردند. گروه دوم (25 نفر) 30 دقیقه پس از القای بیهوشی mg 30 کتورولاک عضلانی دریافت کردند. گروه سوم (25N=) mg 600 گاباپنتین به‌صورت خوراکی پیش از القای بیهوشی دریافت کردند. شدت درد، مقدار نیاز به مخدر و میزان بروز تهوع و استفراغ در ریکاوری و 1، 3، 6، 12 و 24 ساعت پس از عمل ثبت شد. برای کنترل درد مورفین وریدی تجویز شد. یافته‌ها: تعداد 75 بیمار در این مطالعه وارد شدند. استفاده از کتورولاک و گاباپنتین نمره درد، آژیتاسیون و نیاز به مورفین در اتاق ریکاوری و ساعات اولیه در بخش را کاهش داد (011/0P=). مصرف مخدر، تهوع و استفراغ 24 ساعته در گروه کنترل در مقایسه با دو گروه مداخله به‌طور معناداری بالاتر بود (05/0P<) (mg 5/0±5 vs. 4/1±15). میزان تغییرات متوسط فشار‌خون شریانی و ضربان قلب در گروه گاباپنتین و کتورولاک کمتر از گروه کنترل بود (05/0P<). نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می‌دهد که کتورولاک مشابه گاباپنتین می‌تواند شدت درد و نیاز به مخدر را با بروز کمتری از تهوع و استفراغ پس از اعمال جراحی فک و صورت کاهش دهد.