اختلال بیشفعالی/ کمتوجهی Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) یکی از اختلالات شایع روانپزشکی در کودکان و نوجوانان است که مشکلات قابل توجهی را در عملکرد مبتلایان ایجاد میکند. داروهای محرک با نیمرخ ایمن عوارض جانبی و تاثیر بالا جایگاه ویژهای در درمان این اختلال دارند. اما درصد قابل توجهی از مبتلایان یا به محرکها پاسخ کافی نمیدهند یا عوارض جانبی آن را نمیتوانند تحمل کنند. این مشکلات نیاز به درمانهای جایگزین موثر و کمعارضه را مطرح میکند. در این مطالعه تاثیر رباکستین، یک مهارکننده اختصاصی باز جذب نوراپی نفرین، در کودکان و نوجوانان مبتلا به ADHD بررسی میشود.
روش بررسی: 15 کودک و نوجوانان مبتلا به ADHD غیر بستری با حدود سنی 16-7 سال (71/2+72/9= انحراف معیار+ میانگین) بهمدت شش هفته تحت درمان با رباکستین با دوز mg/d6-4 قرار گرفتند. مقیاس درجهبندی ADHD فرم والد و معلم برای ارزیابی نتایج مورد استفاده قرار گرفت. بیماران قبل از شروع درمان و در هفتههای 2، 4 و 6 درمان توسط روانپزشک اطفال مورد ارزیابی قرار گرفتند. از آزمون تحلیل واریانس با اندازههای تکراری جهت مقایسه نمرات در طی درمان استفاده شد.
یافتهها: دوازده نفر درمان را تا پایان ادامه دادند. کاهش معنیداری در علایم ADHD در مقیاس درجهبندی ADHD فرم والد (003/0p=) و معلم (04/0p=) رخ دارد. عوارض جانبی از نظر شدت خفیف تا متوسط بودند و شایعترین عوارض جانبی شامل خواب آلودگی/ تسکین و کاهش اشتها بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشانگر تاثیر رباکستین در درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به ADHD است ولی مطالعات دوسو کور و پلاسبو کنترل با حجم نمونه بالاتر و مدت مداخله طولانیتر برای تائید این تاثیر و تعیین عوارض جانبی لازم است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |