دوره 65، شماره 8 - ( 8-1386 )                   جلد 65 شماره 8 صفحات 21-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pedarzadeh A, Kassaian S.E, Esfahanian F, Goudarzinejad H.R, Payedari N, Salarifar M, et al . Clinical outcomes of percutaneous coronary intervention with drug eluting stents in diabetic patients. Tehran Univ Med J 2007; 65 (8) :14-21
پدرزاده علی، کسائیان سید ابراهیم، اصفهانیان فاطمه، گودرزی نژاد حمیدرضا، پایداری نوید، سالاری فر مجتبی، و همکاران.. نتایج بالینی آنژیوپلاستی عروق کرونری با استفاده از استنت‌های دارویی در بیماران دیابتی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1386; 65 (8) :14-21

1- گروه بیماریهای داخل
2- گروه بیماریهای قلب و عروق- ، e_kassaian@yahoo.com
3- پزشک عمومی محقق
4- گروه بیماریهای قلب و عروق
5- گروه پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران

در کارآزمایی‌های تصادفی متعدد قبلی، بی‌خطر بودن و کارآیی استنت‌های دارویی کرونر در بیماران دیابتی انتخابی نشان داده شده است. در این مطالعه نتایج بیماران دیابتی گزینش نشده در کشور ما به دنبال استنت‌گذاری با استنت‌های دارویی بررسی شد.

روش بررسی: اطلاعات مربوط به 147 بیمار دیابتی متوالی که در فاصله زمانی خرداد 82 تا شهریور 84 در مرکز قلب تهران تحت آنژیوپلاستی با حداقل یک استنت دارویی قرار گرفته بودند جمع‌آوری شد. پی‌گیری بیماران با ویزیت‌های زمان‌بندی شده در پایان ماه اول، چهارم و نهم بعد از استنت‌گذاری انجام شد. پیگیری 9 ماهه در 5/94 درصد بیماران کامل شد. هدف اصلی، یافتن موارد وقوع رویدادهای نامطلوب عمده قلبی بود وقوع عوارض داخل بیمارستانی به عنوان هدف ثانوی در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: در فاصله زمانی فوق تعداد 158 ضایعه کرونری در 147 بیمار دیابتی با استفاده از استنت‌های دارویی درمان شدند (میانگین سنی (92/8) 4/56 سال و 1/57 درصد مذکر). رویدادهای نامطلوب عمده قلبی در پایان ماه نهم پیگیری در 4/3 درصد بیماران به وقوع پیوست که در 4/1 درصد موارد به صورت انفارکتوس میوکارد و در 4/1 درصد، نیاز به رواسکولاریزاسیون رگ هدفTVR) ) بود. فقط یک بیمار (7/0 درصد) به‌خاطر مرگ قلبی به دنبال انجام PCI فوت نمود. عوارض داخل بیمارستانی در شش بیمار (1/4 درصد) به وقوع پیوست که در پنج بیمار ناشی از انفارکتوس میوکارد بود.

نتیجه‌گیری: آنژیوپلاستی با استنت‌های دارویی در بیماران دیابتی مؤثر و بی‌خطر می‌باشد. مطالعات بیشتر با حجم نمونه‌های بزرگتر و پی‌گیری طولانی در تائید این موضوع مورد نیاز است.