دوره 70، شماره 9 - ( 9-1391 )                   جلد 70 شماره 9 صفحات 554-548 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gh K, P S, S Y Z. Comparing ‘remifentanil-propofol’ and ‘fentanyl-propofol’ in patients undergoing craniotomy for supratentorial space-occupying lesions. Tehran Univ Med J 2012; 70 (9) :548-554
خلیلی غلامرضا، ساجدی پروین، یوسف زادگان صدیقه. بررسی مقایسه‌ای دو ترکیب بیهوشی "پروپوفول و فنتانیل" و "پروپوفول و رم یفنتانیل" در اداره بیهوشی بیماران با ضایعه فضاگیر مغزی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (9) :548-554

1- مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقب تهای ویژه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقب تهای ویژه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، sajedi@med.mui.ac.ir
چکیده:   (11911 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از مسایل مهم در اعمال جراحی اعصاب، کنترل فشار داخل مغزی قبل، در حین و بعد از عمل است. دانش بیهوشی از روش‌های مختلف و ترکیب عوامل مختلف به این منظور بهره گرفته است. در این مطالعه بر آن شدیم تا اثر دو ترکیب بیهوشی را در اداره‌ی بیماران با ضایعه‌ی فضاگیر مغزی بررسی کنیم.
روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان انجام گرفت. 34 بیمار مبتلا به تومور مغزی سوپراتنتوریال به‌صورت تصادفی در دو گروه 17 نفره وارد مطالعه شدند. در گروه اول جهت ادامه‌ی بیهوشی از ترکیب پروپوفول+ فنتانیل و در گروه دوم از ترکیب پروپوفول+ رمی‌فنتانیل استفاده شد و کنترل همودینامیک حین عمل، وضعیت فشار داخل مغزی و فراوانی عوارض در ریکاوری در دو گروه با یک‌دیگر مقایسه و در پرسش‌نامه ثبت گردید.
یافته‌ها: از نظر وضعیت کنترل همودینامیک تفاوتی بین دو گروه مشاهده نگردید. در میان عوارض در اتاق بهبودی نیز به‌جز درد، که در افراد گروه رمی‌فنتانیل بیش‌تر بروز کرد (03/0P<)، تفاوتی بین دو گروه دیده نشد. از نظر درجه‌ی افزایش فشار داخل جمجمه‌ای، افراد گروه فنتانیل در پایان جراحی وضعیت مناسب‌تری داشتند ولی از نظر آماری میزان کاهش فشار داخل جمجمه‌ای در دو گروه معنی‌دار نبود.
نتیجه‌گیری: هر دو ترکیب دارویی قادرند به‌شکل مناسب فشار داخل مغز را در طی عمل جراحی کنترل نموده، لیکن ترکیب پروپوفول و فنتانیل با بی‌دردی ایجاد نموده در طی زمان ریکاوری و لذا ایجاد ریکاوری آرام‌تر برای بیمار مناسب‌تر به‌نظر می‌رسد.