دوره 65، شماره 8 - ( 8-1386 )                   جلد 65 شماره 8 صفحات 34-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dabirmoghaddam P, Baradaranfar MH, Gouinee F, Ayatallahi V. The effect of intravenous dexamethasone in reducing periorbital edema, ecchymosis and intraoperative bleeding in rhinoplasty patients. Tehran Univ Med J 2007; 65 (8) :29-34
دبیر مقدم پیمان،  برادران‌فر محمد حسین، وئینی فاطمه گ، آیت‌الهی ویدا. دگزامتازون در کاهش ادم و اکیموز اطراف چشم و خونریزی حین عمل در رینوپلاستی: یک مطالعه آینده‌نگر. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1386; 65 (8) :29-34

1- -1 مرکز تحقیقات گوش، گلو ، بینی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، payman.dm@gmail.com
2- گروه گوش و گلو و دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
3- -3 گروه گوش و گلو و بینی و دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
4- گروه بیهوشی دانشگاه علوم شهید صدوقی یزد

این مطالعه با هدف کلی تعیین اثر دگزامتازون در کاهش ادم و اکیموز اطراف چشم و خونریزی حین عمل در بیماران تحت عمل رینوپلاستی صورت گرفت.

روش بررسی: 90 بیمار مورد مطالعه به صورت تصادفی و دو سوکور به سه گروه 30 نفره تقسیم شدند. گروه A هشت میلی‌گرم دگزامتازون قبل از شروع عمل و گروه B هشت میلی‌گرم دگزامتازون قبل از عمل و سه دوز هشت میلی‌گرمی هر هشت ساعت پس از عمل دریافت کردند. گروه C گروه کنترل بود.

یافته‌ها: درجه ادم پلک فوقانی در گروه A و B با اختلاف معنی‌داری کمتر از گروه C بود. درجه ادم پلک تحتانی در روز اول و دوم بین گروه A و B با گروه C تفاوت معنی‌دار داشت اما در روزهای پنجم و هفتم بین سه گروه یکسان بود. درجه اکیموز پلک فوقانی در روز اول، دوم و پنجم در گروه C به‌طور معنی‌داری بیشتر از بیماران گروه A و B بود اما در روز هفتم در سه گروه یکسان بود. درجه اکیموز پلک فوقانی در روز اول گروه A و B با اختلاف معنی‌داری کمتر از گروه C بود. حجم خونریزی بین سه گروه مورد بررسی یکسان بود. بین سه گروه اختلافی از نظر طول مدت بهبودی وجود نداشت.

نتیجه‌گیری: استفاده از دگزامتازون باعث کاهش ادم و اکیموز پلک فوقانی و کاهش ادم پلک تحتانی در 48 ساعت اول و کاهش اکیموز پلک تحتانی در 24 ساعت اول پس از عمل می‌شود. اما تأثیری روی کاهش حجم خونریزی حین عمل و طول دوره بهبودی ندارد.

واژه‌های کلیدی: رینوپلاستی، دگزامتازون، ادم، اکیموز