دوره 74، شماره 2 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 74 شماره 2 صفحات 134-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadizadeh M, Vaziri H, Sariri R, Shaigan H. Evaluation of salivary catalase activity in blighted ovum gestation. Tehran Univ Med J 2016; 74 (2) :129-134
احمدی‌زاده مریم، وزیری حمیدرضا، سریری ریحانه، شایگان حوریه. ارزیابی فعالیت آنزیم کاتالاز بزاقی در زنان مبتلا به بارداری بدون جنین. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1395; 74 (2) :129-134

1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
2- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. ، vaziri@guilan.ac.ir
3- گروه آموزش مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

زمینه و هدف: بارداری بدون جنین وقتی اتفاق می‌افتد که یک تخم تخمک لقاح یافته به دیواره رحم متصل می‌گردد ولی جنینی به‌وجود نمی‌آید. شایعترین آسیب قابل شناسایی در سه ماهه اول بارداری است که ممکن است منجر به سقط شود. این مطالعه نیز با هدف اندازه‌گیری میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بزاق، از مهمترین آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان، در زنان بیمار مبتلا به بارداری بدون جنین و زنان سالم با سابقه بارداری طبیعی انجام شد.

روش بررسی: این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 34 زن مبتلا به بارداری بدون جنین و 34 زن سالم به‌عنوان کنترل از مهر 1393 تا تیر 1394 در شهر رشت، استان گیلان، آزمایشگاه بیوشیمی دانشگاه گیلان انجام گرفت. طیف سنی در گروه بیمار 20 تا 44 سال و در گروه کنترل 18 تا 45 سال بود. نمونه‌های بزاق غیرتحریکی جمع‌آوری گردیدند. میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بزاق بر اساس سنجش اسپکتروفتومتری و تجزیه هیدروژن پراکسید در دو گروه بیمار و شاهد سنجیده شد.

یافته‌ها: گروه بیمار از لحاط متوسط سن و عدم سابقه به بیماری‌های دیگر با گروه سالم یکسان بودند. بررسی‌های بیوشیمیایی نشان دادند که میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در گروه بیمار در مقایسه با گروه شاهد کاهش معناداری داشت (03/0P=).

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری بارداری بدون جنین دارد بنابراین تعیین میزان فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی ممکن است نقش موثری در پیش‌بینی و در نتیجه، پیشگیری از بارداری بدون جنین داشته باشد.