دوره 65، شماره 8 - ( 8-1386 )                   جلد 65 شماره 8 صفحات 78-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golmohammadi T, Ansari M, Nikzamir A, Safary R, Elahi S. Association of lead concentration in colostrum, maternal and cord blood with newborn weight in polluted vs. non-polluted areas of Iran. Tehran Univ Med J 2007; 65 (8) :74-78
گل‌محمدی تقی، انصاری محمد، نیک ضمیر عبدالرحیم، صفری ابهری رضا، الهی سپیده. بررسی ارتباط غلظت سرب در خون و آغوز مادر، خون جنین و وزن نوزاد هنگام تولد در مناطق آلوده و غیرآلوده ایران. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1386; 65 (8) :74-78

1- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، Golmoham@sina.tums.ac.ir
2- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

مسمومیت با سرب یکی از مهمترین مشکلات زیستی شهرهای بزرگ جهان است و آثار زیان‌آور سرب روی اکثر بافتها مطالعه شده ولی روی رشد و وزن جنین در دوران حاملگی کمتر بررسی شده است. هدف این طرح بررسی وجود همبستگی بین غلظت سرب خون مادر، بندناف جنین و شیر مادر و اثر آن بر وزن نوزاد هنگام تولد می‌باشد.

روش بررسی: مطالعه از نوع بررسی مقطعی (Cross sectional) بود. پس از تکمیل پرسشنامه، پنج میلی‌لیتر خون از 86 مادر و نوزاد و سه میلی‌لیتر شیر از مادران منطقه غیرآلوده و 85 نمونه خون مادر و نوزاد و شیر مادر منطقه آلوده جمع‌آوری و با روش اسپکترومتری جذب اتمی مورد سنجش قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین غلظت سرب خون مادران، نوزادان و شیر مادران در منطقه غیرآلوده به ترتیب: 1/4±6/7، 2/3±9/5 و 5/2±2/4 و در منطقه آلوده به ترتیب 41/8±07/9، 18/5±6/6 و 5/5±8/5 میکروگرم در میلی‌لیتر و میانگین وزن نوزادان در منطقه غیرآلوده 5/0±2/3 و در منطقه آلوده 4/0±2/3 کیلوگرم بود.

نتیجه‌گیری: بین میانگین غلظت سرب شیر مادران در دو منطقه غیرآلوده و آلوده تفاوت معنی‌داری وجود داشت (012/0(p=. با استفاده از آزمون Correlation و t-test، بین میانگین غلظت سرب خون مادران و نوزادان ومیانگین سرب شیر مادران و خون نوزادان در هر دو منطقه ارتباط معنی‌داری وجود داشت (001/0(p=. وزن نوزادان درهنگام تولد بین پنج تا دو کیلوگرم و به‌طور متوسط 5/3 کیلوگرم بود و با مقایسه آن با میانگین وزن نوزادان در منطقه آلوده و غیر آلوده احتمالا" آلودگی سرب برروی وزن نوزادان اثر چندانی ندارد (89/0p=).