دوره 74، شماره 6 - ( شهریور 1395 )                   جلد 74 شماره 6 صفحات 385-377 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghayoumi Zadeh H, Masoumzadeh S, Nour S, Kianersi S, Eyvazi Zadeh Z, Joneidi Shariat Zadeh F, et al . Breast cancer diagnosis by thermal imaging in the fields of medical and artificial intelligence sciences: review article. Tehran Univ Med J 2016; 74 (6) :377-385
قیومی‌زاده حسین، معصوم‌زاده سوگل، نور شیرین، کیان ارثی سوگل، عیوضی‌زاده زهرا، جنیدی شریعت‌زاده فریناز، و همکاران.. تشخیص سرطان پستان به کمک تصویربرداری حرارتی در حوزه پزشکی و هوش مصنوعی: مقاله مروری. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1395; 74 (6) :377-385

1- گروه مهندسی پزشکی، بیوالکتریک، دانشگاه حکیم سبزواری ، h.ghayoumizadeh@gmail.com
2- گروه مهندسی پزشکی، بیوالکتریک، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
3- گروه مهندسی پزشکی، بیومتریال، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
4- گروه مهندسی پزشکی، بیوالکتریک، دانشگاه حکیم سبزواری
5- مرکز پژوهش‌های علمی دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی تهران.
6- مرکز تحقیقات رادیولوژی نوین و تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

دمای بدن انسان می‌تواند شاخصی طبیعی برای تشخیص برخی از بیماری‌ها باشد. در دهه‌های اخیر تحقیقات وسیعی برای افزایش استفاده از دوربین‌های حرارتی و به دست آوردن ارتباط نزدیک بین فیزیولوژی حرارتی و دمای پوست انجام شده است. تصویربرداری حرارتی (ترموگرافی) با استفاده از روش مادون قرمز شیوه‌ای سریع، غیرتهاجمی، بدون تماس و انعطاف‌پذیر برای نظارت بر درجه حرارت بدن انسان می‌باشد. در این مقاله با بررسی مطالعات انجام شده در دو بازه زمانی پیش و پس از سال 2000 و با تأکید بیشتر بر روی مقالات جدید، در مورد نحوه انجام و ارزیابی تصویربرداری حرارتی، ابعاد مختلف انجام تصویربرداری وتکنولوژی‌های موجود در این عرصه و معایب این روش، در تشخیص سرطان پستان، توضیحاتی ارایه خواهد شد. تصویربرداری حرارتی در دو حوزه پزشکی و مهندسی پزشکی در تشخیص سرطان پستان مورد استفاده پژوهشگران قرار می‌گیرد. ترموگرافی، داده‌هایی پیرامون ساختارهای مورفولوژی پستان فراهم نمی‌کند، اما داده‌های عملکردی دما و شرایط عروق بافت پستان را ارایه می‌دهد. گمان می‌رود این تغییرات عملکردی پیش از آغاز تغییرات ساختاری که در نتیجه بیماری و یا سرطان پدید می‌آیند، ایجاد شوند. در حال حاضر تصویربرداری حرارتی، روشی در جهت غربالگری و یا روش تشخیصی در مراکز معتبر علمی ثابت نگردیده است. اما مراکز مختلفی وجود دارد که با کمک سیستم‌های نرم‌افزاریِ طراحی شده در این زمینه جهت معاینه و بررسی استفاده می‌کنند. روش تصویربرداری حرارتی موثر است در جهت غربالگری سرطان پستان (با توجه به هزینه پایین و عدم مضربودن) که این تاثیر با ترکیب روش‌های دیگر همچون ماموگرافی افزایش خواهد یافت، اما در جهت تشخیص نوع توده (خوش‌خیمی و بدخیمی) و بیماری‌های مرتبط با بافت پستان هنوز از جایگاه چشمگیری برخوردار نمی‌باشد.

نوع مطالعه: مقاله مروري |