دوره 74، شماره 8 - ( آبان 1395 )                   جلد 74 شماره 8 صفحات 577-569 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shirani F, Khaleghi S, Nikfam M, Pourmojarab A. The prevalence of metabolic syndrome in psoriatic arthritis patients, a hospital‐based cross-sectional study on Iranian population. Tehran Univ Med J 2016; 74 (8) :569-577
شیرانی فاطمه، خالقی سیامک، نیکفام مهرداد، پورمجرب علی. بررسی میزان شیوع سندرم متابولیک در مبتلایان به آرتریت پسوریاتیک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1395; 74 (8) :569-577

1- گروه روماتولوژی، بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)، دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- گروه گوارش و کبد، بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)، دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- گروه طب داخلی، بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، mehrdad.nikfam@gmail.com
4- پزشک عمومی، پژوهشگر، بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)، دانشگاه علوم پزشکی ایران

زمینه و هدف: آرتریت پسوریاتیک نوعی آرتریت التهابی مزمن است که 42-5% مبتلایان به پسوریازیس را درگیر می‌کند. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع سندرم متابولیک و فراوانی عوامل خطرساز سندرم متابولیک در بیماران مبتلا به آرتریت پسوریاتیک بود.

روش بررسی: این مطالعه مقطعی- توصیفی، از دی ماه سال 1392 تا فروردین 1394 به مدت 15 ماه در بیمارستان رسول اکرم (ص) تهران انجام شد. تعداد 80 نفر از مبتلایان به آرتریت پسوریاتیک وارد مطالعه شدند. پس از ثبت داده‌های دموگرافیک، متغیرهای آزمایشگاهی و تصویربرداری اندازه‌گیری شدند.

یافته‌ها: 46 نفر از افراد مورد بررسی مرد و 34 نفر زن بودند. میانگین سن افراد 43 سال بود. میانگین شاخص توده بدنی kg/m2 1/26، میانگین میزان تری‌گلیسرید سرم mg/dl 3/150، میانگین میزان لیپوپروتیین پرچگالی سرم       mg/dl 2/44، میانگین میزان لیپوپروتیین کم‌چگالی سرم mg/dl 2/145، میانگین میزان کلسترول تام سرم mg/dl 5/201، میانگین میزان قند خون ناشتا mg/dl 7/98، میانگین اندازه دور کمر در مردان cm 6/95 و در زنان cm 6/84 و میانگین میزان اسید اوریک سرم در بیماران مبتلا به آرتریت پسوریاتیک mg/dl 7 اندازه‌گیری شد. میانگین فشارخون سیستولی mmHg 3/129 و میانگین فشارخون دیاستولی mmHg 1/85 اندازه‌گیری شد. 30% مصرف سیگار را ذکر نمودند. 8/43% از افراد دچار بیماری کبد چرب غیرالکلی بدون توجه به شدت آن بودند.

نتیجه‌گیری: بر اساس معیارهای پانل درمانی بزرگسالان ۳، 3/51% از مبتلایان به آرتریت پسوریاتیک دچار سندرم متابولیک بودند.