دوره 74، شماره 9 - ( آذر 1395 )                   جلد 74 شماره 9 صفحات 625-621 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassanzadeh Nemati A, Bidoki S K. Measurement of APRIL serum levels as a tumor marker for diagnosis of pancreatic cancer. Tehran Univ Med J 2016; 74 (9) :621-625
حسن‌زاده نعمتی امین، بیدکی سید کاظم. سنجش سطح سرمی لیگاند القا‌کننده تکثیر (APRIL) به‌عنوان تومورمارکر جهت تشخیص سرطان پانکراس. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1395; 74 (9) :621-625

1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور تهران شرق، تهران، ایران. ، amin.hassanzadeh5@gmail.com
2- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور تهران شرق، تهران، ایران.

زمینه و هدف: لیگاند القاکننده تکثیر یکی از اعضای خانواده فاکتورهای نکروزه‌کننده تومور بوده که باعث رشد و بقای سلول‌های توموری می‌شود. مطالعات گذشته ارتباط بین بیان لیگاند القا‌کننده تکثیر با بعضی بیماری‌های خودایمنی، سرطان‌های سینه، معده، مری و کولون را نشان می‌دهد. پژوهش کنونی با هدف اثبات خاصیت تومورماکری لیگاند القاکننده تکثیر در سرطان پانکراس از طریق سنجش سطح سرمی آن می‌باشد.

روش بررسی: در این پژوهش کاربردی و آینده‌نگر از بین مراجعین به بخش گوارش بیمارستان دکتر شریعتی تهران بین آبان 1390 تا آبان 1392 پس از انجام مطالعات بالینی، 30 بیمار مبتلا به آدنوکارسینومای پانکراس و 30 فرد سالم به‌عنوان گروه کنترل انتخاب شدند و سطح سرمی لیگاند القا‌کننده تکثیر در آن‌ها به‌روش الایزا سنجیده شد و میزان آن در این دو گروه مقایسه شد.

یافته‌ها: براساس نتایج حاصل از سنجش سطح سرمی لیگاند القا‌کننده تکثیر مشخص شد میزان لیگاند القا‌کننده تکثیر در بیماران مبتلا به آدنوکارسینومای پانکراس به‌طور میانگین ng/ml 7 بوده در‌حالی‌که سطح آن در گروه کنترل حدود ng/ml 5 می‌باشد. بنابراین مشخص شد سطح سرمی لیگاند القا‌کننده تکثیر در دو گروه (003/0P=) اختلاف چشمگیری دارند.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش تصور می‌شود لیگاند القا‌کننده تکثیر پتانسیل چشمگیری به‌عنوان تومورمارکر برای تشخیص سرطان پانکراس داشته باشد.